Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούν 2nd, 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία του για τις διώξεις εναντίον μελών του HDP

αρχείο λήψης (1)Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις μαζικές διώξεις εναντίον των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία.

Η πρόσφατη φωτογραφική αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανοίγει το δρόμο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της ηγεσίας και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του HDP μέσω της συσχέτισης του συνόλου του πολιτικού αγώνα του κόμματος, αυτού με την τρομοκρατία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση δικαστηρίου της Σμύρνης, καταδικάστηκαν σε δεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή ο πρώην Συμπρόεδρος και έξι μέλη του Συμβουλίου Σμύρνης του HDP, επειδή αμέλησαν να δηλώσουν στις τοπικές αρχές 48 ώρες πριν (όπως προβλέπεται σε σχετικό νόμο) την παρουσία του μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στη Σμύρνη στις 23/5/15. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του επειδή, με αφορμή μια υπαρκτή παρατυπία λόγω παράβλεψης, το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του εναντίον των κατηγορουμένων.

Η τρομοκρατία, η οποία είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με  πολιτικές διώξεις. Μοναδικός δρόμος για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και ο πλήρης σεβασμός του πολιτικού πλουραλισμού και της ελευθερίας έκφρασης, σε αντιδιαστολή με τις απόπειρες ποινικοποίησης της τέταρτης κοινοβουλευτικής δύναμης της Τουρκίας, που πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo