Ο Σταϊνμάιερ κάλεσε 6 ΥΠΕΞ στο Βερολίνο: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη

vel_0-725x400Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεπεράσει το σοκ από την απόφαση της Μ. Βρετανίας για Brexit, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι χώρες μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη», πρόσθεσε, προσερχόμενος στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ.

Εκκληση να γίνουν γρήγορες διαπραγματεύσεις για τη βρετανική έξοδο απηύθυνε από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μαρκ Ερό, προειδοποιώντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τρίτη, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ανακοινώνοντας ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θα πρέπει ο διάδοχός του να ηγηθεί των περίπλοκων διαπραγματεύσεων υπό το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει διετή προθεσμία για την αποχώρηση.

Ο Σταϊνμάιερ αποκάλεσε ακόμη την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα «επιτυχημένο πρότζεκτ ειρήνης και σταθερότητας», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ισχυρή επιθυμία εντός της Ενωσης, για την υπεράσπιση και την ενδυνάμωσή της.

«Πιστεύω ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι είμαστε σε μία κατάσταση στην οποία δεν επιτρέπεται ούτε η υστερία, αλλά ούτε και η παράλυση», πρόσθεσε ο Γερμανός. «Δεν πρέπει να βιαστούμε σε ταραχώδεις ενέργειες, προσποιούμενοι ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις. Ούτε πρέπει να πέσουμε σε κατάθλιψη ή αδράνεια μετά από τη βρετανική απόφαση, τόνισε.

Ο Σταϊνμάιερ έχει προσκαλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα του Brexit, αλλά και την κοινή δράση για τις προσφυγικές ροές, την κρίση ανεργίας και την ασφάλεια.

 

Σχετικά Νέα