Ο Ομπάμα ζήτησε έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας να ερευνήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό στη διάρκεια της προεδρικές περιόδου του 2016 και να του δώσουν τη σχετική αναφορά προτού αποχωρήσει από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επιπτώσεις.

Ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμά του είναι ένα σημάδι ότι ο Ομπάμα επιθυμεί το θέμα να έχει λυθεί προτού παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στους κοινοβουλευτικούς και σε άλλους.

«Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διεξάγουν έναν πλήρη έλεγχο για το τι συνέβη στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 2016», τόνισε η Μόνακο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα ερευνηθεί αν υπάρχει κοινό σχέδιο επί σειρά ετών την περίοδο των εκλογών, φτάνοντας ως τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τη Ρωσία να ψάξει τα χαμένα email της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αυτό ώθησε τους επικριτές του να τον κατηγορήσουν ότι ενθαρρύνει ξένους πράκτορες να διεξάγουν κατασκοπεία.

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες για επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Η Μόνακο εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, όμως φέτος ενδέχεται να έχουν ξεπεράσει «ένα νέο όριο».

Το 2008, όταν η ίδια εργαζόταν στο FBI, η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τις ομάδες των τότε υποψηφίων για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν ότι η Κίνα είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματά τους.

 

Σχετικά Νέα