Ο Μάριο Ντράγκι λέει «όχι» σε bail-in και «ίσως» στο QE

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι,dragki κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την αντίθεσή του  σε οποιαδήποτε περίπτωση  «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες,ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Χαρακτηριστικά, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ επέμεινε στο Eurogroup να μην υπάρξει κανένα «κούρεμα» καταθέσεων, ακόμα και αυτών που βρίσκονται πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ,καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επιβλαβές για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτές οι ανησυχίες δεν αφορούν τους ομολογιούχους των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να υποστούν κάποιας μορφής bail-in στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τώρα,όσον αφορά  την επαναφορά του waiver (αποκλεισμό) στα ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα να βγει από τον μηχανισμό του ELA, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η Ευρωτράπεζα θέλει να δει «σταθερή και σημαντική εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.

«Θα υπάρξουν ορόσημα τις επόμενες εβδομάδες και με βάση αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση», σημείωσε.

Τώρα,πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σχετικά με την πιθανότητα στη συνέχεια να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσαφήνισε πως υπάρχουν ορισμένοι όροι που θα πρέπει να ικανοποιηθούν, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν αγορές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (DSA).

eurΣυνολικά η οικονομική εικόνα της Ευρωζώνης 

Στις αναφορές του για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης,ο κ.Ντράγκι δήλωσε ότι  η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2015 θα κυμανθεί στο 1,4%, από 1,5% που προηγουμένως εκτιμήθηκε. Το 2016 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% και το 2017 στο 1,8%.Χαμηλότερα των αρχικώς αναμενομένων θα κινηθεί και ο πληθωρισμός. Το 2015 θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 αντί για 0,3%, το 2016 στο 1,1% και στο 1,7% το 2017. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εξελίσσεται ομαλά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχιστούν πιστά οι αγορές τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση του προγράμματος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Αυτές οι αγορές έχουν θετικές επιπτώσεις στο κόστος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με το στόχο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, λόγω των έντονων διακυμάνσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι πρόωρο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για το αν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις διαρκείας στην οικονομία.

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις σχετικές εισερχόμενες πληροφορίες. Μάλιστα, επιβεβαίωσε τη βούληση και την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργεί, εφόσον αυτό δικαιολογείται, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και το βραδύ ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σημείωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι πιο πρόσφατοι δείκτες ερευνών υποδηλώνουν σε γενικές γραμμές τον ίδιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συνολικά, αναμένεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αν και με κάπως ασθενέστερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν, αντανακλώντας κυρίως την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη και την εξωτερική ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να υποστηρίζεται περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και την ευνοϊκή τους επίδραση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, καθώς και την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εταιρικής κερδοφορίας και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Νέα