Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά για την «εξαφάνισή» του

Απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούν ότι «έχει εξαφανιστεί» δίνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τονίζει ότι «όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

«Με είδατε τα χαράματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Τη Δευτέρα το πρωί ήμουν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ για τη διαβούλευση για το άρθρο 4. Σήμερα το πρωί με είδατε που παρουσίασα και συζήτησα με την Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία. Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι εξαφάνιση. Ακόμη και ένας συνάδελφός μου βουλευτής που είπε πριν από έναν χρόνο ότι “μαύρα μάτια κάναμε για τον δούμε”, επειδή δεν με είδε κάποιος το Σάββατο και την Κυριακή δεν νομίζω ότι αυτό δικαιολογεί να λένε ότι είμαι εξαφανισμένος. Και να ξέρετε ότι στις άλλες χώρες λένε ότι “όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!”».

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι εντός του Ιουλίου θα επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Ερωτώμενος για τα αποτελέσματα του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει για «μια πολύ καλή συμφωνία. Με ρώτησαν και την Παρασκευή το πρωί εάν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πάντα μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά με βάση τη συζήτηση και τους συσχετισμούς, είναι πολύ καλή. Την έχουν χαιρετίσει σχεδόν όλες οι πολιτικές οικογένειες εκτός Ελλάδας, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Επίσης οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών».

Όπως τονίζει, όλοι βλέπουν ότι «έχουμε έναν “καθαρό διάδρομο” για πολλά χρόνια, που πάντα έλεγα ότι ήταν το ζητούμενο για τους επενδυτές. Και υπάρχει και η δέσμευση για το μεσομακροπρόθεσμο, ότι εάν δεν έχουμε αρκετή ανάπτυξη, τότε δεσμεύονται να το ξαναδούν. Είναι μια συμφωνία που μας δίνει αυτό που θέλαμε. Και αυτό που θέλαμε ήταν ένας καθαρός διάδρομος για εμάς και τους επενδυτές. Και όταν λέω επενδυτές δεν εννοώ μόνον τους ξένους, εννοώ και τους ντόπιους».

Όσον αφορά τις αποφάσεις για το χρέος και αν συνάδουν με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου πέρυσι, σημειώνει ότι τον Ιούνιο του 2017 το Eurogroup είπε ότι θα υπάρχουν επιμηκύνσεις των ομολόγων μεταξύ μηδέν και 15 ετών.

«Όταν βλέπετε ότι είναι 10, εάν τα μαθηματικά μου δεν με έχουν προδώσει, αυτό είναι πιο κοντά στο 15 από ό,τι στο μηδέν. Λέγεται ότι τα πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο είναι πολύ υψηλά για να μπορεί να τα επιτύχει η ελληνική οικονομία… Γενικά τα πλεονάσματα που ζητούνται, όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά γενικώς εντός του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι μεγαλύτερα από ό,τι θα ήθελε ένας αριστερός οικονομολόγος και ένας αριστερός υπουργός Οικονομικών. Και στη συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της, υπάρχει το θέμα ότι πρέπει να κοιτάξουμε το επίπεδο της λιτότητας που υπάρχει στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση για το πώς θα δουν οι πολίτες τη συμφωνία στην τσέπη τους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι μια συμφωνία είναι τόσο καλή όσο καλή την καταλαβαίνει ο πολίτης.

«Σιγά σιγά το καταλαβαίνει, δηλαδή βλέπει ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι πιο πολύς κόσμος έχει απασχόληση, ότι υπάρχει αύξηση στον εμπορικό τζίρο. Τώρα, με αυτήν τη συμφωνία -επειδή αλλάζει το κλίμα, βγαίνουμε από το μνημόνιο, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις- ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του πολίτη θα αυξηθεί».

Αποκαλύπτει δε ότι για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ, «που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις. Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο».

Σχετικά Νέα