Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup με 40 προαπαιτούμενες μεταρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup με 40 προαπαιτούμενες μεταρυθμίσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα παρουσιάζεται η λίστα

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης. Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να προωθήσει και μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των 2 + 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Η δέυτερη λίστα είναι και η πιο δύσκολη καθώς περιλαμβάνει μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών, τα πρώτα μέτρα για το νέο ασφαλιστικό, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των αγορών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών -με ποσό που μπορεί να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ- πριν το τέλος του έτους, γεγονός που θα απομακρύνει τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων.

 

Η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει το υπόλοιπο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν μέσα στον Οκτώβριο είναι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων για το 2015, καθώς επίσης και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2016 – 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη Δευτέρα στο Eurogroup θα διεκδικήσει την άμεση δρομολόγηση των 2 δισ. ευρώ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει καλύψει σε σημαντικό βαθμό ορόσημα (Milestones) που αφορούν κυρίως σε εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις εφαρμογής του μνημονίου

Τα προαπαιτούμενα της δεύτερης λίστας

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσδιοριστούν:

  • Πόση θα είναι η αύξηση στη φορολογία των αγροτών
  • Ποιες θα είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά
  • Ποια θα είναι η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης, θα πρέπει:

  • Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων
  • Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές
  • Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων.

 

Σχετικά Νέα