Ολοκληρώθηκε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Αλ.Τσίπρας:Δίνουμε καθημερινή μάχη, δεν καταφεύγουμε σε εικονικά success story

Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Κοιτάζουμε τον λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη

«Στόχος μας η έξοδος της χώρας από την κρίση με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» – Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του για ασφαλιστικό, διεθνείς επαφές, προσφυγικό και την επόμενη ημέρα του κόμματος

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας:

Στη σημερινή του εισήγηση στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στις μάχες που έχει να δώσει το Κόμμα και η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο. “Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όπως και επίγνωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων”.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. “Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.”

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των διεθνών επαφών του κόμματος την επόμενη περίοδο, καθώς και των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται τεράστιο κύμα προσφύγων. Επεσήμανε επίσης τη κρισιμότητα του ν/σχ για τις τηλεοπτικές άδειες , που προσπαθεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, ο Α.Τσίπρας αναφέρθηκε στο επικείμενο Συνέδριο του Κόμματος και στην αδιαμεσολάβητη σχέση του Κόμματος με την κοινωνία, καθώς και στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας . “Με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story. Δίνουμε καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας. Κοιτάζουμε τον λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο”.


Π. Ρήγας στην ΠΓ: Στοίχημά μας, το μοντέλο κόμματος που θα ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες

«Δεν έχουμε εμπειρία από ιστορικό προηγούμενο αριστερής κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Βαδίζουμε λοιπόν με οδηγό τα αξιακά μας χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μη κανονικές συνθήκες στη χώρα μας έχοντας απέναντι μας όλο το πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς»

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος:

Στην εισήγησή του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ρήγας τόνισε το δύσκολο και κρίσιμο έργο που έχει να επιτελέσει το όργανο την επόμενη περίοδο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά : “Ο χρόνος είναι λίγος για τις υποχρεώσεις που έχουμε στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Η κοινή διαπίστωση για την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου που αυτό πρέπει να είναι η Π.Γ. θα παραμείνει κενό γράμμα εάν δεν συμβάλλουμε όλοι στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία της και στην αποτελεσματικότητά της. Η Π.Γ. για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι το πολιτικό όργανο που θα συζητά, θα χαράσσει και θα αποφασίζει για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και του κόμματος.”

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του οφείλει  να ανιχνεύσει, να επεξεργαστεί και να αποφασίσει το ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ριζοσπαστική Αριστερά στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.

 «Δεν έχουμε εμπειρία από ιστορικό προηγούμενο αριστερής κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Βαδίζουμε λοιπόν με οδηγό τα αξιακά μας χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μη κανονικές συνθήκες στη χώρα μας (οικονομική και κοινωνική κρίση) έχοντας απέναντι μας όλο το πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Το μοντέλο κόμματος που θα ανταποκριθεί στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Ρήγας έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.


Ο νέος καταμερισμός χρεώσεων που προέκυψε από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο καταμερισμός χρεώσεων:

Γολέμης Χάρης: Πρόγραμμα – Θεωρία – Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»

Ηλιόπουλος Νάσος: Εργατική Πολιτική – Υγεία – Παιδεία

Καραγεώργος Πέτρος: Συντονιστής Οργανωτικού

Κοτσακάς Αντώνης: Τοπική Αυτοδιοίκηση

Λάμπρου Πάνος: Δικαιοσύνη – Δημόσια Διοίκηση – Δικαιώματα

Μπουρνούς Γιάννης: Ευρωπαϊκή Πολιτική – Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική – Ελληνισμός Διασποράς

Παυλίδης Νίκος: Σώματα Ασφαλείας – Άμυνα – Β. Ελλάδα

Σαρρής Μανώλης: Αλληλεγγύη – Οργανωτικό

Σβίγκου Ράνια: Γραφείο Τύπου -Επικοινωνία– ΜΜΕ – Φεμινιστική Πολιτική

Σκορίνης Νίκος: Ενέργεια – Βιομηχανία – Περιβάλλον – Υποδομές – Δίκτυα μεταφοράς – Ναυτιλία – Τουρισμός – ΕΒΕ – Αγροτική Πολιτική

Υδραίος Μιχάλης: Πολιτισμός – Αθλητισμός

Φραγκάκη Μαρίκα: Οικονομική πολιτική

Επιτροπή Θέσεων

Γολέμης Χάρης

Δραγασάκης Γιάννης

Ηλιόπουλος Νάσος

Μπαλτάς Αριστείδης

Ρήγας Πάνος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φραγκάκη Μαρίκα

 

Σχετικά Νέα