Ολάντ-Μέρκελ:«Ενιαία απάντηση της Ευρώπης» στη μεταναστευτική κρίση

090115175541_16711427863401

Με κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν από το Βερολίνο «ενιαία απάντηση της Ευρώπης» στη μεταναστευτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε στους δημοσιογράφους  στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μέρκελ ότι «Θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου» ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται  για «ασυνήθιστη κατάσταση που θα έχει διάρκεια».Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την παροχή ασύλου, τότε όλες οι χώρες θα έπρεπε να το εφαρμόσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Παράλληλα,η κ.Μέρκελ  εξέφρασε  την επιθυμία να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής των μεταναστών «στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία». Κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα, μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια καθυστέρηση», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι «αλληλέγγυες» στο θέμα αυτό, ζήτησε και πάλι ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα στην Ευρώπη.«Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου, καθώς και κοινή μεταναστευτική πολιτική με κοινούς κανόνες», συνέχισε, κάνοντας λόγο για προϋποθέσεις υποδοχής και για ορισμό των ασφαλών χωρών.

Καταλήγοντας ο κ.Ολάντ είπε«Υπάρχουν στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία που αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Σήμερα πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που όμως θα έχει διάρκεια».

Σχετικά Νέα