Ολάντ:Να υπάρξει επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

54d59b52bf7f7b903c6ceb5dc6a011e5_LΟ πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει “να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος” όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ,δήλωσε  ότι “Όποια κι αν είναι η απάντηση των βρετανικού λαού (…) θα πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά όχι άλλη μια επανεκκίνηση, όχι άλλο ένα σχέδιο”.

Εκατομμύρια Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα για τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Ευρώπης. Είναι “μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας”,τόνισε  ο Ολάντ.

Παράλληλα,ο Ολάντ τονίζει “Βέβαια εύχομαι ότι, αύριο (Παρασκευή) το πρωί, θα μάθουμε ότι έχουν μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή εκεί είναι η θέση τους, επειδή η Βρετανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα λόγω γεωγραφίας, λόγω ιστορίας, λόγω των αξιών που πρεσβεύει αυτή η χώρα, λόγω των δεσμών που έχουμε μαζί της”.

Ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης που θα μπορεί “να διασφαλίζει καταρχήν την προστασία, την ασφάλεια, την άμυνά της” και την επιτήρηση των συνόρων της “ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε αυτό που βιώσαμε με το προσφυγικό”.

Ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια Ευρώπη “ικανή να καθορίσει το βιομηχανικό τεχνολογικό, πανεπιστημιακό, επιστημονικό μέλλον της” και που θα διαθέτει “πιο απλούς, πιο γρήγορους θεσμούς” και “ενισχυμένη συνεργασία” μεταξύ των χωρών μελών που επιθυμούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Σχετικά Νέα