Οι σκοπιανοί λένε “όχι” με 8,2% στη Συμφωνία των Πρεσπών

Με σημαντικό προβάδισμα άνω του 8% (8,2%) προηγείται το “όχι” των πολιτών της ΠΓΔΜ στη συμφωνία των Πρεσπών, στην πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στον Ζόραν Ζάεφ. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τον Ζάεφ, αν ληφθούν υπόψη οι διαθέσεις των σλαβικής καταγωγής Σκοπιανών, που λένε “όχι” σε συντριπτικό ποσοστό…

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το skai.gr, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk, αντίθετο με τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίζεται το 54,1% των ερωτηθέντων, έναντι του 45,9%, που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Μάλιστα, στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, οι σλαβικής καταγωγής Σκοπιανοί δηλώνουν αντίθετοι κατά 74,5%, έναντι μόλις το 25,5% που είναι θετικοί.

Αντίθετα, οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή σχεδόν ομόφωνα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 94,7%! Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Ο “διχασμός” και η διαφορά προτεραιοτήτων των δυο εθνοτήτων είναι εμφανής: Οι μεν Αλβανοί έχουν ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ αντίθετα οι Σκοπιανοί θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους και ταυτόχρονα είναι επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών όντως θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σχετικά Νέα