Οι Καταλανοί επιμένουν ότι θα στήσουν κάλπες

Ύστατες προσπάθειες να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και ρήξη ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη καταβάλλονται αυτές τις ώρες, καθώς η Ισπανία βιώνει την χειρότερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες. Πάντως, ο συμβιβασμός δεν θα είναι εύκολος, καθώς η κυβέρνηση του Mariano Rajoy κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ενώ η καταλανική Generalitat καλεί τους πολίτες να προσέλθουν και διαβεβαιώνει ότι «υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια».

Σήμερα, πάντως, το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης θα αποτιμήσει τις εξελίξεις στην Καταλωνία, έπειτα από τη δήλωση του Rajoy ότι η επέμβαση της Εθνοφυλακής έχει καταστήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μία «χίμαιρα». Σημειώνεται ότι στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου επρόκειτο να εξετασθεί και ο προϋπολογισμός για το 2018, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει αυτό το θέμα και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κατάσταση στην Καταλονία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας el Pais, οι αρχές της Μαδρίτης έχουν θέσει στο μικροσκόπιο και καταλανικές επιχειρήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, χρηματοδοτούν το δημοψήφισμα και την τοπική κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το εμπάργκο που ουσιαστικά έχει επιβληθεί σε βάρος τους.

Χθες, πάντως, υπήρξαν πολλές φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης που καλούσαν τον επικεφαλής της Generalitat, Carles Puigdemont, να σκεφθεί ψύχραιμα την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους Καταλανούς, υπό την προϋπόθεση της μη διεξαγωγής του δηοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Puigdemont, σε μήνυμά του που διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε χθες τους Καταλανούς να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, με «κοσμιότητα και σθένος» απέναντι στον Rajoy που «παραβίασε πολλές κόκκινες γραμμές», ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Στο επίσημο μήνυμά το, δηλώνει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «ότι στηρίζονται πλήρως από τον κόσμο και είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα επέλθουν», έπειτα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις του τελευταίου 48ωρου. «Όλος ο μηχανισμός του ισπανικού κράτους είναι προσανατολισμένος στο να εμποδίσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου», τόνισε ο Puigdemont, παραδεχόμενος ότι οι επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να είναι «εύκολες».

Παράλληλα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, δημοσίευσε μία ιστοσελίδα όπου οι Καταλανοί μπορούν να συμβουλευθούν για να βρουν τους εκλογικούς καταλόγους και τα κέντρα που μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Πλέον μένει να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τα 55.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που θα στελεχώσουν τα 6.200 εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών της Καταλονίας, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Περίπου 20.000 οπαδοί της ανεξαρτησίας διαδήλωσαν όλη τη νύκτα έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου (που έχει επικυρώσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) στη Βαρκελώνη. Η διαμαρτυρία έξω από την έδρα του Δικαστηρίου, που ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι, έχει μετατραπεί σε λαϊκή γιορτή, με τραγούδια από γνωστά καταλανικά συγκροτήματα να μεταδίδονται από τα μεγάφωνα, και συνθήματα υπέρ της ψήφου.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC, που μαζύ με την Òmnium Cultural διοργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας), Jordi Sanchez, χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» τους 14 συλληφθέντες καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.

Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσει κατά των συλλήψεων. Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και κόλλησαν στους τοίχους αφίσες υπέρ του δημοψηφίσματος.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα