Οι ΗΠΑ όρισαν νέο επικεφαλής στην πρεσβεία τους στην Κούβα, εν μέσω της διμερούς έντασης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διόρισε έναν διπλωμάτη καριέρας, τον Lawrence Gumbiner, επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας των καταγγελιών για τις «επιθέσεις» που είχαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και μέλη των οικογενειών διπλωματών.

Ο προηγούμενος επιτετραμμένος, ο Scott Hamilton, εγκατέλειψε την Κούβα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Ουάσινγκτον διέταξε την άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού και όλων των συγγενών διπλωματών, προκειμένου να μείνει μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Gumbiner θα αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής εν μέσω της όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αντίπαλες από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κατηγορήσει επίσημα την Κούβα για τη διάπραξη των «επιθέσεων» οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να υποστούν μερική ή ολική απώλεια ακοής και άλλα προβλήματα υγείας πολλοί Αμερικανοί, ο πρόεδρος Donald Trump κατέστησε την περασμένη εβδομάδα υπεύθυνη την Αβάνα.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κούβας κατηγόρησαν τον Trump ότι δυσφημεί αναίτια τη χώρα τους και χαρακτήρισαν ορισμένες από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τα συμβάντα «επιστημονική φαντασία».
Η ένταση γύρω από τα συμβάντα αυτά ακολούθησε την εξαγγελία του Trump τον Ιούνιο ότι θα ακυρώσει κάποια από τα μέτρα που προωθήθηκαν στο πλαίσιο της ιστορικής διαδικασίας με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας, θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια και στις εμπορικές συναλλαγές με τη νήσο. Τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Trump πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Ο Gumbiner, που σπούδασε νομική, χρημάτισε αναπληρωτής πρεσβευτής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λίμα του Περού τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα. Πριν υπηρετήσει στο Περού, ήταν αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει υπηρετήσει ακόμη στην Μπογοτά, στο Τελ Αβίβ και στο Σαν Χοσέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα