Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι προετοιμάζουν μυστικά τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού»

belgium-soldires

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την αμυντική πολιτική τους στα τέλη Ιουνίου, μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαψεύδουν ωστόσο ότι προετοιμάζουν μυστικά τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέλαβε πέρσι να εκπονήσει τη «συνολική στρατηγική» της Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια (ΚΕΠΠΑ), στην οποία περιλαμβάνεται και η στρατιωτική συνεργασία των χωρών-μελών απέναντι σε κρίσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλειά της (π.χ. Συρία, Ουκρανία, μεταναστευτικό).

Η Μογκερίνι πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο αυτό στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για «μέτρα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού που κρατούνται μυστικά» πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν απόρρητα σχέδια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Μογκερίνι. Η διαδικασία εκπόνησης της στρατηγικής αυτής είναι σε εξέλιξη, είναι «ανοιχτή και διαφανής και γίνεται σε διαβούλευση με τις χώρες-μέλη και με πολλούς άλλους παράγοντες«, πρόσθεσε.

Από το Λονδίνο, αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας υπενθύμισε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «έχει επαναλάβει με σαφήνεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα συμμετείχε σε έναν ευρωπαϊκό στρατό«.

«Έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε βέτο σε όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα και θα αντιταχθούμε σε κάθε μέτρο που θα υπονόμευε τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών-μελών«, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip, κατηγόρησε «το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο» ότι λέει ψέματα στους Βρετανούς ψηφοφόρους. «Το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο δεν λέει την αλήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει (για τη δημιουργία) ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού», ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Σχετικά Νέα