Οι απαιτήσεις της Ελλάδας από τον οργανισμό Frontex

«Δημιουργική» χαρακτηρίστηκε η συνάντηση με τα στελέχη της frontex.

 

Αξιολόγηση της δουλειάς για το μεταναστευτικό προσφυγικό που έχει γίνει στην Ελλάδα, αναβάθμιση του εξοπλισμού σε λιμενικό και αστυνομία, το θέμα των επιστροφών των μεταναστών αλλά και η παραμονή της έδρας της frontex στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα βασικότερα ζητήματα που τέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας, με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης του Εκτελεστικού Διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri, στην Ελλάδα, που συνοδεύεται από τετραμελή αντιπροσωπεία ανωτάτων στελεχών της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετική και χρήσιμη, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έθεσε μία σειρά από ζητήματα, όπως αυτό της αξιολόγησης της δουλειάς του λιμενικού και της αστυνομίας που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό προσφυγικό. «Αποδεχτήκαμε με εξαιρετικά θετική διάθεση να γίνει η αξιολόγηση γιατί γνωρίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα στη χώρα μας και μπορώ να πως ότι ήταν εντυπωσιακή η τοποθέτηση του κ. Leggeri πάνω σε αυτό το θέμα και στη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα από το λιμενικό σώμα, από την αστυνομία και από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στα ζητήματα των hot spot».

‘Οπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής ο Fabrice Leggeri δεν τα είπε αυτά εξαποστάσεως τα είπε αφού επισκέφθηκε όλες αυτές τις περιοχές όπου υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις για το προσφυγικό. Δεύτερο ζήτημα που θέσαμε ήταν το οικονομικό είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς αυτά που μας αποστέλλονται πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν.

Έφερε ως παράδειγμα την αναβάθμιση στις θερμοκάμερες, ώστε να μπορούν να έχουν δυνατότητα και βεληνεκές και να μπορούν να πιάνουν την κινητικότητα στις ακτές. «Ζητήσαμε επίσης να προωθεί η απόφασή μας για άλλα δύο σκάφη 30 μέτρων που έχουμε ανάγκη που θα είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά, ενώ ζητήσαμε να εξασφαλιστεί και ένα ποσό για οδοιπορικά των ανθρώπων του λιμενικού και της αστυνομίας που σηκώνουν μεγάλο βάρος στην προσπάθεια αυτή και ήμασταν αρκετά επίμονοι σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε. Ο κ. Κουρουμπλής είπε επίσης ότι ελληνική πλευρά ζήτησε η έδρα της frontex να παραμείνει εδώ στην Ελλάδα και να επιχειρείται από εδώ η προσπάθεια και όχι από τη Βαρσοβία. ‘Εχω την εκτίμηση ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει κερδηθεί.

Αναφορικά με το θέμα των χαρτών σχετικά με τα χωρικά ύδατα αλλά και των στιγμάτων που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και τα οποία αναγνωρίζει και η ΕΕ δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα των επιστροφών μεταναστών να γίνεται διαμέσου της frontex καθώς υπάρχουν διαφορετικά καθεστώτα σε κάθε χώρα.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Fabrice Leggeri σε δηλώσεις τους αλλά και σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από δημοσιογράφους τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα hot spot ενώ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Αλεξανδρούπολη και Λέσβο όπου είχε συνομιλίες σχετικά με τη διαδικασία των εγγράφων με αξιωματούχους της Europol, της frontex και της ΕΛ.ΑΣ αλλά και τις τοπικές αρχές. Αναφορικά με τη χθεσινή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη είπε ότι ήταν μάρτυρας της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει από τις ελληνικές αρχές υποδοχής στη Μόρια, ενώ επεσήμανε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τα στελέχη της frontex δημιουργική.

«Χάρη στη συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας σήμερα οι καταστάσεις είναι καλύτερες» πρόσθεσε ο υπουργός και αναφερόμενος στη συνεργασία με τη frontex είπε τα εξής: «Από το 2015 ακούγεται στην Ελλάδα ένας μύθος, ότι δηλαδή η κυβέρνησή μας είναι κολλημένη σε ιδεολογήματα και ότι δεν ήθελε τη συνεργασία με τη frontex. Aυτό είναι ένα κόλλημα σε ιδεολογήματα άλλων. Η κυβέρνησή μας από την αρχή επιζήτησε τη συνεργασία με της frontex .Πολλές φορές γκρινιάξαμε όχι γιατί η frontex δεν είχε τη δύναμη που θέλαμε αλλά γιατί τα κράτη μέλη δεν ενίσχυαν τη frontex με τη δύναμη που χρειάζεται. Η συνεργασία μας με τα στελέχη της ήταν άψογη και θα συνεχίσει να είναι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε ότι είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με της frontex στα θέματα της επιτήρησης των συνόρων της ΕΕ ενώ συζητήσαμε με τον εκτελεστικό διευθυντή τις λεπτομέρειες για το πως διεξάγεται η αποστολή αυτή. Είπε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και καλό κλίμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα ελληνικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης και στελέχη του υπουργείου.

Σχετικά Νέα