Οι αμερικανικές δυνάμεις θα επιτηρούν την Τουρκοσυριακή μεθόριο

Ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να επιτηρούν την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, ανακοίνωσε ένας διοικητής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)σήμερα  μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων πολιτοφυλάκων, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η «επιτήρηση» αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ο Σάρβαν Κομπάνι, μετά από μια συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους στην πόλη Νταρμπασίγια, κοντά στα σύνορα, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα αναφέρουν σε ανώτατους Αμερικανούς διοικητές.

Νωρίτερα σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις και οι Κούρδοι της Συρίας που στηρίζονται από τις ΗΠΑ αντάλλαξαν και πάλι πυρά. Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, «εξουδετερώθηκαν 11 τρομοκράτες».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα αναφέρεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις «απάντησαν» σε ρουκέτες που προέρχονταν από ζώνες εντός της Συρίας που ελέγχονται από τις YPG στην περιοχή του Τσεϊλάνπιναρ, στην επαρχία Σανλιούρφα.

Οι YPG είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Άγκυρα όμως τις θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Την Τρίτη οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν ένα γενικό επιτελείο των YPG στη βορειοανατολική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι. Την επίθεση αυτή καταδίκασαν ότο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα.

Εξάλλου σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγόρησε τους Κούρδους ότι επιδιώκουν να ιδρύσουν κράτος στη βόρεια Συρία και διαμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει «ποτέ» να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Σχετικά Νέα