Οικονομία και Σκόπια «επί τάπητος» στο Νταβός

Σημαντικές συνομιλίες σχετικές τόσο με τα ζητήματα της οικονομίας όσο και με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, θα έχει κατά την τριήμερη παρουσία του στο Νταβός της Ελβετίας ο Αλέξη Τσίπρας. Στο γνωστό χειμερινό θέρετρο θα βρεθεί για μια ακόμη χρονιά, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ελβετία θα βρεθούν ειδικότερα το ζήτημα του χρέους και της πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την έξοδο από τα μνημόνια, παράλληλα με το ζήτημα της ονομασίας για την πΓΔΜ.

Χρέος και πορεία της οικονομίας

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα το τριήμερο πρόγραμμά του με συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Μεγάλης όμως σημασίας θα είναι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι παραπάνω επαφές πραγματοποιούνται την επομένη της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται μετά από αυτή την εξέλιξη σε ένα πολύ σημαντικό εξάμηνο, όπως τονίζει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεδομένης λοιπό της επιτυχούς ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με την επίσημη έγκριση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πάνω στα κρίσιμα θέματα  που αφορούν την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, επισημαίνεται, το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει εκφραστεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Κρίσιμη η συνάντηση Α.Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές και τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αθήνα επισημαίνει το ιδιαίτερο βάρος, τη θέση και τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αλβανό ομόλογό του, συνάντηση που έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

-Τρίτη 23/01/2018

17:00: Συναντήσεις με επενδυτές

18:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

-Τετάρτη 24/01/2018

13:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

14:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ

-Πέμπτη 25/01/2018

09:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

10:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα

12:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς

13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί

17:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ

Σχετικά Νέα