ΟΗΕ: Οι επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ να εκδιωχτούν για γενοκτονία

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2017, «υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογήσουν τη δίωξη των ανώτερων στην ιεραρχία» του στρατού της Μιανμάρ.

Το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2017 πάνω από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ ως αντίποινα στις επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε συνοριακούς σταθμούς. Οι Ροχίνγκια βρήκαν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές όπου έκτοτε ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι η εκτίμηση για 10.000 θανάτους από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι «συντηρητική».

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, η ηγέτης της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, «δεν έκανε χρήση της de facto θέσης της ως επικεφαλής της κυβέρνησης ούτε του ηθικού της κύρους στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη της ακολουθίας των γεγονότων στο κράτος Ρανκίν».

Οι ερευνητές υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι πολιτικές αρχές είχαν «ελάχιστη ευελιξία» στο να ελέγξουν τις ενέργειες του στρατού και ότι «τίποτα δεν καταδεικνύει ότι ενεπλάκησαν άμεσα στον σχεδιασμό ή την υλοποίηση των ειδεχθών πράξεων».

Η αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία δεν επιτράπηκε να επισκεφθεί τη Μιανμάρ, πήρε συνέντευξη από 857 θύματα και μάρτυρες, καθώς και στοιχεία και από δορυφορικές εικόνες. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς έναν μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά των Ροχίνγκια όπως: δολοφονίες, φυλακίσεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, βιασμοί, σεξουαλική δουλεία και διώξεις.

Τα κρατίδια Ρακίν και Κασίν, στα σύνορα με την Κίνα, αποτελούν πεδίο συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των ανταρτών Κασίν, ως επί το πλείστον χριστιανοί, καθώς και των Σαν που ζητούν περισσότερη αυτονομία για το έθνος τους.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ συστήνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να δημιουργηθεί ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο. Ζητούν επίσης στοχευμένες κυρώσεις κατά των δραστών και την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένως ζητήσει από τη Μιανμάρ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των Ροχίνγκια, οι πρωτοβουλίες όμως αυτές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από την Κίνα, τον μεγάλο υποστηρικτή της Μιανμάρ.

Οι ερευνητές κατηγόρησαν επίσης την αστυνομία και τις ένοπλες ομάδες ότι συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια. Επισήμαναν εξάλλου τον ρόλο του Facebook ως «χρήσιμου εργαλείου για εκείνους που επιδιώκουν να εξαπλωθεί το μίσος».

 ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα