ΟΗΕ:Πολλοί άμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λιμού στη Συρία

vomvardismos_toyrkias_syria

Πολλοί άμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λιμού στη Συρία, εάν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάσει σε αρκετές περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα.

«Υπάρχουν πολλοί άμαχοι σήμερα που είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του υποσιτισμού και είναι όλοι τους Σύροι πολίτες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μιστούρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πόλεις Νταράγια και Μουανταμίγια (που βρίσκονται κοντά στην Δαμασκό και πολιορκούνται από κυβερνητικές δυνάμεις) και στις πόλεις Κεφράγια και Φούα, οι οποίες πολιορκούνται από την αντιπολίτευση.

«Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι στην περιοχή της Μουανταμίγια παιδιά έχουν αρχίσει να υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό», πρόσθεσε, έπειτα από την συνάντηση που είχε στην Γενεύη με την ομάδα εργασίας για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια τόνισε πως τον Μάιο διανεμήθηκε πολύ μικρή ποσότητα βοήθειας.

Από τους περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να τους διανείμουν βοήθεια μέσα στον Μάιο, κατέστη εφικτό να διανεμηθεί βοήθεια «μόλις σε 160.000».

«Ακόμη και σε τοποθεσίες όπου είχαμε την έγκριση για την διανομή βοήθειας από την μεριά της κυβέρνησης, συναντήσαμε αμέτρητα προβλήματα για να τις προσεγγίσουμε, ενώ σε άλλες τοποθεσίες, όπου είχε επιτευχθεί συμφωνία με όρους, όπως στην Νταράγια και στην Ντούμα (πολιορκούμενη από τους αντάρτες), δεν κατορθώσαμε να φτάσουμε σε όλους τους κατοίκους», τόνισε. Παράλληλα ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους κατοίκους της Αλ Ουάερ, της συνοικίας της πόλης Χομς που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη» στην πόλη Μαντάγια (πολιορκούμενη από την κυβέρνηση), σύμφωνα με τον Έγκελαντ, καθώς και στην Μουανταμίγια και την Αλ Ουάερ. «Τα παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό θα πεθάνουν αν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε αυτά».

 

Σχετικά Νέα