Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Σεπ 2nd, 2016

Ξεκινά δημόσιος διάλογος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

In a handout picture released by STV on April 7, 2015, Leader of the Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon takes part in the "Scotland Debates" STV event in Edinburgh on April 7, 2015.  RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT  " AFP PHOTO / STV / GRAEME HUNTER"  -  NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS   -  DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSGRAEME HUNTER/AFP/Getty Images

Δημόσιο διάλογο με θέμα την ανεξαρτησία της Σκωτίας ξεκινά σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζητώντας από τους πολίτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά τις «σεισμικές αλλαγές» που έφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για να διασφαλισθεί ότι οι φωνές όλων θα ακουστούν σε αυτούς τους καιρούς όπου όλα έχουν αλλάξει», η Νίκολα Στέρτζον θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαδικασία δημοσίου διαλόγου, όταν θα απευθυνθεί στους βουλευτές του κόμματός της, του SNP, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζεται ότι στον διάλογο θα περιληφθεί η εξέταση της επιλογής της ανεξαρτησίας.

Οι πολίτες της Σκωτίας απέρριψαν με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων τον δρόμο της ανεξαρτησίας κατά το δημοψήφισμα του 2014. Όμως, σύμφωνα με το SNP, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε παράγοντα-κλειδί για την έκβαση εκείνης της ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, μετά την απόφαση της χώρας υπέρ του Brexit, η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι επιλογή για τους πολίτες της, που ψήφισαν με πλειοψηφία 62% υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ένωση.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συσχετισμοί αρχίζουν να μεταβάλλονται υπό τη σκιά της επιλογής του Brexit. To αποτέλεσμα ενός νέου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όμως, ένα νέο «όχι» θα αποδεικνυόταν πολιτικά μοιραίο για τη Νίκολα Στέρτζον, μία από τις πλέον αξιοσέβαστες πολιτικούς της Βρετανίας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo