Ν.Φίλης:Μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ για τα ΑΕΙ

Την ένταξη των Πανεπιστημίων στο καθεστώς των μεγάλων πελατών της ΔΕΗ ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς μειωμένου τιμολογίου και τη μείωση ή και την πλήρη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, θα προωθήσει ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης προκειμένου να ανακουφιστούν τα ΑΕΙ από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την λύση αυτή προέκρινε ο κ. Φίλης κατά την παρουσία του στη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων κατά την οποία ετέθη η δεινήοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς από τη χρηματοδότηση του 2015 έχει εισπραχθεί το 75%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της τάξης του 20%.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ και την ΚΕΔΚΕ.

nikos_filis

Προτάσεις και για την αξιοποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων

Οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν επίσης να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

«Η αγωνία των πρυτάνεων και της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων είναι κοινή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη».

Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά και ότι οδημόσιος διάλογος για την παιδεία που ξεκινά τώρα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στους 14 διοικητικούς υπαλλήλους που δικάζονται τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομη απεργία.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ. Δημόπουλο, τον Γ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη.

Σχετικά Νέα