Ν. Τραμπ: Διαπραγματεύσεις για δίκαιη εμπορική συμφωνία με Καναδά και Μεξικό

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σήμερα ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα καταφέρουν να επαναδιαπραγματευτούν επιτυχώς την εμπορική συμφωνία NAFTA, που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν ικανοποιεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Επανέλαβε όμως για άλλη μια φορά ότι θα ακυρώσει τη συνθήκη αυτή αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας “δίκαιης συμφωνίας για όλους”.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri, ο D. Trump είπε ότι σχεδίαζε να καταργήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA αλλά αποφάσισε τελικά να αναβάλει αυτήν την απόφασή του, αφού μίλησε με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά που του ζήτησαν οι τρεις χώρες να εργαστούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

“Αντί να ακυρώσουμε τη NAFTA, κάτι που θα ήταν μεγάλο σοκ για το σύστημα, θα επαναδιαπραγματευτούμε” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση “θα ξεκινήσει σύντομα” και προειδοποίησε ότι “αν δεν καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες” θα αποσυρθεί από την ισχύουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να μην ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποχώρηση από τη NAFTA, μια συμφωνία την οποία έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο D. Trump. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο D. Trump είπε στον πρόεδρο του Μεξικού Enrique Pena Nieto και τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να ξεκινήσει γρήγορα η επαναδιαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο D. Trump ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών του τηλεφώνησαν. “Οι σχέσεις είναι καλές-μια συμφωνία πολύ πιθανή”, έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Luis Videgaray διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα της Τετάρτης, που έγινε με πρωτοβουλία του Νιέτο και διήρκησε περίπου 20 λεπτά, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επικείμενες συνομιλίες για “την επαναδιαπραγμάτευση και τον εκσυγχρονισμό” της NAFTA. Σύμφωνα με τον Videgaray, ο Trump θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Από την Οτάβα, μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι ο Trudeau κάλεσε τον Trump να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα