Ν. Τραμπ: Έτοιμος για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA με Μεξικό και Καναδά

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump δήλωσε ότι “είχε ψύχωση” με την κατάργηση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά. Ωστόσο, τόνισε ότι άλλαξε άποψη μετά από αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που του απηύθυναν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Trump σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε ότι δε θα καθυστερήσει να αλλάξει άποψη και να τερματίσει το πλαίσιο εφαρμογής της NAFTA, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις λάβουν μια “μη σοβαρή” τροπή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο τέλος ενός 24ωρου στη διάρκεια του οποίου, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό δεν κατόρθωσαν να ξεκαθαρίσουν τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, γύρω από την εφαρμογή ή μη της NAFTA, ενώ έχουν περάσει 23 χρόνια από την ενεργοποίησή της.

“Ξέρετε είχα ψύχωση και ήμουν πραγματικά έτοιμος να τερματίσω τη NAFTA,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump. Ο ίδιος είχε καταλήξει στην απόφαση αυτή μετά τις συζητήσεις που είχε με τους παραγωγούς γαλακτομικών προϊόντων από το Ουισκόνσιν, αλλά και τους κανόνες εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Καναδάς καταργώντας τις εισαγωγές ειδικών πρωτεϊνών γάλακτος από τις ΗΠΑ.

Μετά από τις συζητήσεις αυτές, οι σύμβουλοι του Trump τον ενημέρωσαν ότι προετοιμάζεται ένα προεδρικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εξέλιξη, που ώθησε τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά, να του τηλεφωνήσουν.
“Δεν έχω πρόθεση να βλάψω τον Καναδά, αλλά ούτε και να βλάψω το Μεξικό. Είναι δύο χώρες που πραγματικά μου αρέσουν. Έτσι, οι ηγέτες τους μου ζήτησαν να επαναδιαπραγματευτούμε τη NAFTA. Είπα ναι,” δήλωσε ο Trump.

Ο Trump είχε προεκλογικά εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, δίνοντας έμφαση στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το 2016, το οποίο αυξήθηκε στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η NAFTA βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τον Trump για τη μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και για τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής πολλών επιχειρήσεων εκτός της αμερικανικής οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως η NAFTA θα γίνει μια δίκαιη συμφωνία, ο Trump απάντησε: “Ανοιχτές αγορές. Ανοιχτά σύνορα για το εμπόριο και δίκαιες πρακτικές. Όχι κυβερνητικές επιχορηγήσεις που καθιστούν αδύνατο για τους επιχειρηματίες μας να είναι ανταγωνιστικοί. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις γίνουν μη σοβαρές, θα τερματίσω την εφαρμογή της,” ξεκαθάρισε ο Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα