Ν.Σαντορινιός: Το μεταφορικό ισοδύναμο ήρθε για να μείνει

«Το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά, ήρθε για να μείνει» διαβεβαίωσε ο υφ. Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός στην ομιλία του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη. Παράλληλα χαρακτήρισε «Fake news της ΝΔ» τις φήμες πως «έφτασαν ήδη πρόσφυγες επιστραφέντες από την Γερμανία», ενώ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των φορέων της Λέσβου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο αναφέρθηκε και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που όπως είπε: «Το συζητάμε».

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο βουλευτής του νομού, Γιώργος Πάλλης και η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, Εριφύλη Χιωτέλλη. Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της εξόδου τον επόμενο μήνα από τα μνημόνια, που όπως σημείωσε η κ. Χιωτέλλη, «αποτελεί ένα σταθμό που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας του ελληνικού λαού να ξανασηκώσει τη χώρα και να δώσει ελπίδα στους πολίτες».

Ο κ. Σαντορινιός παρουσίασε με λεπτομέρειες το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που ισχύει για νησιώτες και εμπορεύματα από την 1η Ιουλίου, παράλληλα με τα άλλα μέτρα ενίσχυσης των νησιωτών: τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής όπως είναι η Λέσβος, τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για τα νησιά του βορείου Αιγαίου την επόμενη προγραμματική περίοδο και τη χρηματοδότηση σειράς έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σειράς έργων.

«Όλα αυτά» υποστήριξε ο κ. Ρήγας «δεν αποτελούν ανταλλάγματα για παραμονή προσφύγων ή ό,τι άλλο υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης, γιατί η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας διαπραγματεύεται και δεν αποδέχεται ό,τι της λένε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Έτσι είχαν μάθει να κάνουν, και νομίζουν ότι όλοι κάνουν το ίδιο» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Ο κ. Σαντορινιός ξεκαθάρισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήρθε για να μείνει, ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος και μετά τις 31 Δεκεμβρίου και ότι το χρονικό όριο τέθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους – και φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θεσπίστηκε έναντι υποδοχής προσφύγων. «Είπαν ψέματα μέχρι και για το ότι ήδη έφτασαν πρόσφυγες στα νησιά επιστραφέντες από τη Γερμανία. Fake news από το θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Τέλος ο κ. Πάλλης είπε ότι «ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά, μαζί με το μεταφορικό ισοδύναμο, αποτελούν μέτρα προϊόν επεξεργασίας νησιωτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που μέχρι τώρα ήταν στα χαρτιά και για πρώτη φορά υλοποιείται».

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της γενικής γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι κ. Σαντορινιός, και Ρήγας θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «η Λέσβος στην μεταμνημονιακή εποχή με αναβαπτισμένες δυνατότητες».

Ενημέρωση των φορέων της Λέσβου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Το μεταφορικό ισοδύναμο, ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον οποίο επιδοτείται μέρος του κόστους μετακίνησης μόνιμων κατοίκων νησιών (συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές), καθώς και η μεταφορά προϊόντων προς και από τα νησιά του Αιγαίου, ήταν το κυρίως θέμα συζήτησης που είχε σήμερα στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη συνάντησή του με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, με συμμετέχοντες τους εμπλεκόμενους με το μέτρο φορείς, όπως ο εκπρόσωπος της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του απουσιάζοντος από το νησί για λόγους υγείας δημάρχου Λέσβου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών του νησιού, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «η κατάκτηση της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των νησιωτών καθώς και των προϊόντων των νησιών που μετακινούνται προς την άλλη Ελλάδα, όπως και των προϊόντων που μετακινούνται στα νησιά, με εξαίρεση αυτά προς κατανάλωση από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, ήταν ένα όνειρο 40 χρόνων που ήρθε για να μείνει».

Όπως σημείωσε, ήδη έχουν διατεθεί μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας 10.000 Μόνιμοι Αριθμοί Νησιώτη (ΜΑΝ). Ειδικά για τη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε, έχουν διατεθεί 2.500 ΜΑΝ και έχουν εκδοθεί χρησιμοποιώντας τον αριθμό και 300 εισιτήρια. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι κατά την έκδοση του εισιτηρίου το πρακτορείο καταγράφει τον ΜΑΝ στο εισιτήριο και στο τέλος του μήνα μέρος του εισιτηρίου (περί τα 14 ευρώ για το εισιτήριο προς ή από Μυτιλήνη) πιστώνεται στο λογαριασμό που έχει δοθεί κατά την έκδοση του ΜΑΝ. Επισημαίνεται ότι το εισιτήριο Γ θέσεως για Μυτιλήνη κοστίζει 46 ευρώ, δηλαδή επιδοτείται κατά 30% το κόστος μετακίνησης. Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι το μειωμένο κατά 50% φοιτητικό εισιτήριο ή τα άλλα ειδικά μειωμένα ανάλογα εισιτήρια με την επιδότηση «πέφτουν» σε τιμή της τάξης των μόλις εννέα ευρώ.

«Και από το Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για να χρεώνεται και το κόστος μεταφορών προϊόντων προς και από τα νησιά, η ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας θα είναι πολύ σημαντική και θα δουλέψουμε αυτά τα χρήματα να φτάσουν στο νησιώτη» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως το μέτρο θα γίνει καλύτερο «σύμφωνα με την εμπειρική λογική και ότι στο σημερινό του στάδιο εφαρμόζεται πειραματικά, μια και θα επανασχεδιάζεται και εν χρήσει θα υλοποιείται». Κάλεσε δε τα επιμελητήρια του Αιγαίου να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες σημερινές δυσκολίες.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του δήμου Λέσβου, αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης έθεσε με υπόμνημα που κατέθεσε το αίτημα της επαναδρομολόγησης του πλοίου που θα συνδέσει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη με τη Λέσβο. Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, «αποτελεί το αίτημα θέμα συζήτησης, δεν το αποκλείει». Επέστησε δε την προσοχή των συμμετεχόντων στην κατασκευή νέου λιμανιού στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Σίγρι, έργο το οποίο είχε απενταχθεί, ενώ με το έργο της κατασκευής του οδικού δικτύου στη δυτική Λέσβο, ξεκινά η υλοποίηση ενός πραγματικά αναπτυξιακού για το νησί σχεδιασμού».

Σχετικά Νέα