Ν.Παρασκευόπουλος: Προχωρά το σύμφωνο συμβίωσης – Οι αλλαγές στην Ελευθερία του Τύπου

«Εντός της εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης», όπως δήλωσε σήμερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μιλώντας σήμεερα στον ΒΗΜΑ FM, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και σε διαφοροποιήσεις που θα φέρει το νομοθέτημα σε ότι αφορά τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, προαναγγέλοντας ποινή ακόμη και για όσους οργανώνουν αιμοδοσία ή διανομή τροφίμων μόνο για ομόφυλους ή βάσει τέτοιων κριτηρίων (όπως πχ. κάνει η Χρυσή Αυγή), ενώ σχολίασε και την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Σχετικά με το  σύμφωνο συμβίωσης, τόνισε ότι «μέσα σε αυτή την εβδομάδα, θα αναρτηθεί στην ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους. Εκτός από τη νέα μορφή του συμφώνου συμβίωσης, θα έχουμε τρία κεφάλαια στο νέο νομοθέτημα. Ένα απο αυτά θα αφορά στην ελευθερία του Τύπου».

Τι αλλάζει στις ποινές για τα αδικήματα Τύπου

Στο νέο νομοθέτημα θα προβλέπεται η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των αποζημιώσεων εάν υπάρξει βλαπτικό δημοσίευμα για την τιμή και την υπόληψη κάποιων κι από την άλλη πλευρά θα εισάγεται μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων.

«Αυτό, αφενός θα βοηθήσει να ανακόπτεται η αναπαραγωγή της λάσπης, εάν αυτό το φαινόμενο εμφανιστεί, και αφετέρου θα φιλτράρει λίγο τις υποθέσεις εν όψει της Δικαιοσύνης, ώστε εάν υπάρξει μια τακτοποίηση που είναι πλήρης, να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκτός εάν απέμεινε μια αποδείξιμη και απτή υλική βλάβη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αποζημίωση πρέπει να ορίζεται από το δικαστήριο με κάποια επιμετρητικά κριτήρια και αυτά θα ορίζονται στο νομοσχέδιο», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως είπε, «εισαγωγή ανώτατου ορίου δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν, αλλά εισάγονται κριτήρια, τα οποία είναι πιο ανοικτά και έμμεσα οδηγούν σ’ αυτόν τον περιορισμό και ο περιορισμός των υπερβολών θα ευνοηθεί από την κατάργηση του κατώτατου ορίου, διότι θα μπορεί και το δικαστήριο πλέον να επιδικάζει ένα ελάχιστο, πολύ μικρό ποσό, όταν η προσβολή είναι μικρής σημασίας και πολύ απλή».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι θα διασφαλιστεί αυτό, ενώ δήλωσε ότι «η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή ιδεών και προτάσεων από τον κόσμο και άλλους ειδικούς. Τις ιδέες αυτές θα τις βάλουμε σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα τις μελετήσουμε προσεκτικά και πάρα πολύ γρήγορα».

Για το βραχιολάκι των κρατούμενων

Μιλώντας για την παρακολούθηση των κρατουμένων με το βραχιολάκι, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο θεσμός δεν έχει εφαρμοστεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Ποσοτικά το λέω αυτό και οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουμε τώρα στον ίδιο αυτό νόμο, μια διάταξη που προσπαθεί να βοηθήσει την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης».

Ο Υπουργός δικαιοσύνης ανέφερε «η εκπαιδευτική άδεια είναι ασπίδα κατά της δευτερογενούς εγκληματικότητας και πρέπει να φροντίσουμε για τη διεξαγωγή της. Θα φροντίσουμε για την εφαρμογή της να είναι οι διατάξεις ευκολότερες, ώστε να μπορούν περισσότεροι να αξιοποιήσουν το θεσμό. Ήταν ακριβό αυτό και οι τυπικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή ήταν επάλληλες, διότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν λιγότερο ουσιαστικές και προσπαθούμε να κάνουμε πιο πρακτική την εφαρμογή», σημειώνοντας ότι ευελπιστεί η Πολιτεία, με τους μηχανισμούς της, να καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη ασπίδα κατά του εγκλήματος απ’ ό,τι η έκτιση της ποινής για ένα ή δύο μήνες περισσότερους.

Για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας

Όσο αναφορά στα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι θα προστεθεί ακόμη μία ρύθμιση που θα τιμωρεί τη βία όταν ασκείται φανερά από τις περιστάσεις, αποδεδειγμένα, με την επιλογή του θύματος να γίνεται με βάση το χρώμα, τη φυλή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ ενδέχεται να θεσπιστεί για πρώτη φορά ποινή για περιπτώσεις δημόσιας αναγγελίας, προσφοράς τροφής ή αίματος μόνο σε ομόφυλους, όπως τα συσσίτια ή οι διανομές τροφίμων που οργανώνει η Χρυσή Αυγή

«Αυτό στην Ελλάδα έχει ξανασυμβεί… Στο πεδίο του λόγου, οι διατάξεις θα είναι οι ίδιες και δεν τις θίγουμε καθόλου. Δεν είναι ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά ο Ποινικός Κώδικας και οι διατάξεις ρατσιστικής ρητορείας και λόγου. Παραμένουν ως έχουν και κάπως επιβαρύνεται η πρακτική ρατσιστική συμπεριφορά, η οποία νομίζω ότι είναι και κάπως πιο επώδυνη, κατά βάση, από τη ρητορεία» είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Για την κατάσταση στις φυλακές

Πρακτικούς τρόπους για τη βελτίωση των φυλακών αναζητά ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε ότι  «ένας τρόπος είναι να βελτιώσουμε τον αριθμητικό συσχετισμό μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των καταστημάτων σε σχέση με τους κρατουμένους, καθώς επίσης να προσέξουμε να υπάρξουν απασχολήσεις, διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας και πολλές φορές δημιουργεί συνθήκες εκρηκτικότητας η διαρκής αργία», λέγοντας ότι υπάρχουν σχέδια να γίνει πιο εντατική η φύλαξη, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα της παράνομης και κολάσιμης εισαγωγής ναρκωτικών μέσα στη φυλακή.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι και ιδιαιτέρως στεγανές οι φυλακές ούτε ήταν ποτέ και δεν είναι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εμείς, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια να τις στεγανοποιήσουμε και σε ορισμένες φυλακές της χώρας θα έλεγα ότι έχουμε επιτυχία ακόμη και 100% και θα προσπαθήσουμε και στις υπόλοιπες να εξελίξουμε το φαινόμενο» δήλωσε ο Υπουργός.

Για τη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών

Την άμεση λύση του θέματος της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών  προβλέπει ο Υπουργός. «Αυτό θα λυθεί με βάση το νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει την εκλογή νέων μελών στη θέση όσων έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ έχει λήξει η θητεία τους. Δεν υπάρχει πρόβλημα αντίθετα με όσους δεν έχει λήξει η θητεία τους».

Σχετικά Νέα