Ν. Παππάς: Δεν αφήνουμε κανένα Έλληνα πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, περιοδεία στη Θράκη, δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 60 χιλιάδες κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, να έχουν πρόσβαση μέσω της Cosmote και της Νova στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

 

«Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση και στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών Νίκος Παππάς, από τον Εχίνο της Ξάνθης στην ΕΡΤ κατά την περιοδεία του στη Θράκη με αφορμή την εγκατάσταση ψηφιακού σήματος στους κατοίκους των νομών Ξάνθης, Ροδόκης και Εύρου.

«Ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση που προέκυψε από την αεροπειρατεία που έγινε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια για να περάσει το φάσμα στη γνωστή ιδιωτική εταιρεία., κίνηση στην οποία εντάσσονταν και το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ» τόνισε ο υπουργός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι «για την ΕΡΤ οι άνθρωποι που ζουν εδώ πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος και δεν είχαν τη δυνατότητα να ακούν ούτε καν την ελληνική γλώσσα».

«Δεν υπάρχουν περιοχές που είναι σβησμένες από τον τηλεοπτικό χάρτη. Η Ελλάδα ως χώρα δημοκρατική και κοινωνία ευαίσθητη δεν αφήνει κανένα Έλληνα πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

«Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ΕΣΡ έχουν απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και κατανόηση να προβούμε στις πράξεις που θα μας επιτρέψουν να μην παρανομούμε ως πολιτεία. Τα κανάλια αυτή τη στιγμή είναι παράνομα γιατί λειτουργούν χωρίς άδειες». Κάλεσε ο Ν. Παππάς μάλιστα να «επισπευθούν οι διαδικασίες» με δεδομένο όπως είπε ότι δεν ξεκινούν από το μηδέν και υπάρχει η αντίστοιχη τεχνογνωσία στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ερώτηση για την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος απάντησε ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ που τους παρέχει τη δυνατότητα της επιβολής των αντίστοιχων προστίμων.

Σταθμοί της περιοδείας του Νίκου Παππά

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε σε μια εθνική κοινωνική υποχρέωση. Ήταν ντροπή, ειδικά περιοχές οι οποίες είναι και εθνικά ευαίσθητες, να στερούνται την ενημέρωση από τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και η μόνη διέξοδός τους να είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα των γειτονικών χωρών»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στη Θράκη, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος για την παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το ψηφιακό σήμα της Digea.

Η δράση καλύπτει 13.000 νοικοκυριά στην ορεινή Θράκη και 3.000 νοικοκυριά σε νησιωτικές περιοχές της παραμεθορίου, τις καλούμενες «λευκές περιοχές». Στους δικαιούχους παρέχεται δωρεάν ο δορυφορικός εξοπλισμός (κεραία, αποκωδικοποιητής κ.λπ.), ενώ οι πάροχοι δορυφορικού προγράμματος έχουν δεσμευθεί να παρέχουν δωρεάν επ’ αόριστον τουλάχιστον το πρόγραμμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης.

Ο Νίκος Παππάς, αρχίζοντας την περιοδεία του από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης, τόνισε:

«Βρισκόμαστε στη Σταυρούπολη, μπροστά σε ένα παράδειγμα δωρεάν δορυφορικής εγκατάστασης σε μια περιοχή η οποία, μετά την αεροπειρατεία που συντελέστηκε στη χώρα, δεν είχε τη δυνατότητα να βλέπει τηλεόραση.

Πλέον, όμως, η Ελλάδα ανακάμπτει και μπαίνει στην τροχιά της σταθερής και δίκαιης ανάπτυξη. Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει: κανένας πολίτης, ανεξαρτήτως προέλευσης και θρησκεύματος, να μη στερείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Αυτό οφείλει να το εξασφαλίζει η Πολιτεία.

Σήμερα, ανταποκρινόμαστε σε μια εθνική κοινωνική υποχρέωση και, μάλιστα, χωρίς πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για το Δημόσιο. Ήταν ντροπή, ειδικά περιοχές οι οποίες είναι και εθνικά ευαίσθητες, να στερούνται την ενημέρωση από τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και η μόνη διέξοδός τους να είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα των γειτονικών χωρών. Κακώς, κάκιστα, εγκληματικά δεν καλύφθηκαν οι περιοχές αυτές. Αυτή η σελίδα κλείνει, σηματοδοτώντας ακριβώς αυτό που τονίζω και στις περιοχές όπου εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα “Rural“ για τις συνδέσεις διαδικτύου υψηλής ταχύτητας: καμία Ελληνίδα, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει πίσω από τη νέα ανάπτυξη.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου και τις δύο εταιρείες παρόχους του δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος, NOVA και OTE TV, για την άψογη συνεργασία, την εγρήγορση και την αποδοτικότητα τους, που μας επέτρεψαν τόσο γρήγορα να υλοποιήσουμε την εντολή του Πρωθυπουργού να καλυφθούν με τηλεοπτικό σήμα αυτές οι ευαίσθητες περιοχές.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο μάθημα που προκύπτει από αυτή την υπόθεση. Ότι όταν μιλάμε για τις μεγάλες, τις κρίσιμες, ιδιαίτερα τις εθνικά κρίσιμες υποδομές της χώρας, ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του δεν μπορεί να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο».

Στο Νομό Ξάνθης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επισκέφθηκε το Δ’ Σώμα Στρατού, τη Σταυρούπολη, τη Μύκη, είχε συζήτηση με τους κατοίκους στο καφενείο του Εχίνου, επισκέφθηκε το κατάστημα των ΕΛΤΑ στον Εχίνο και το Τάγμα Εθνοφυλακής Εχίνου, ενώ συμμετείχε στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Στην περιοδεία του στην Ξάνθη, τον Υπουργό συνόδευσαν οι βουλευτές, Στάθης Γιαννακίδης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης. Στο Νομό Ροδόπης ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε την Οργάνη και συζήτησε με τους κατοίκους στο καφενείο του χωριού (που λειτουργεί και ως ταχυδρομικό πρακτορείο των ΕΛΤΑ), καθώς και τα Αρριανά. Στην περιοδεία του στη Ροδόπη, τον Υπουργό συνόδευσαν οι βουλευτές, Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν.

Η περιοδεία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στη Θράκη συνεχίζεται με συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή στην Κομοτηνή και αύριο με επίσκεψη στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στα χωριά Ορμένιο και Δίκαια, στο ειδικό σχολείο Ορεστιάδας και ολοκληρώνεται με την κεντρική πολιτική ομιλία του Νίκου Παππά στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας και ο Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Σχετικά Νέα