Ν.Ξυδάκης: Το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί στο εγγύς μέλλον

Την άποψη ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι συνιστά διμερή διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και δεν πρόκειται να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε παρέμβασή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 1912393
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επισης ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν θα πρέπει να είναι συμβατές προς το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως εν προκειμένω διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ.

Ο Ν. Ξυδάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση ευρωπαικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από κοινού με την Τουρκία αναγνώρισε ότι “υπαρχουν δυσκολίες”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επικρατήσει πνεύμα ευελιξίας αλλα και πολιτικής προθυμίας από πλευράς ορισμένων κρατών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ανέφερε, δε, ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ διάθεση για την επίτευξη συμφωνιας την Πέμπτη με την Τουρκια, χωρις ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η συμφωνία είναι δεδομένη.

Ως προς την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε τον τομέα των υποδομών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας τόσο μεγάλης προσφυγικής κρίσης,

λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλαδα δεν χρειάζεται μονο αστυνομικούς, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη γενικότερη τάση ενίσχυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρωπη. Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως είναι πλέον σαφές ότι απαιτείται ένα νέο Ευρωπαικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου.

Σχετικά Νέα