Ν. Ξυδάκης: «Δεν πολώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που έχουν ευθύνες για την ιστορική περιπέτεια και περιμένουν στη γωνία»

Ο ανασχηματισμός θα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2010 για έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Real Fm και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με κινήσεις ανανέωσης του προγραμματικού του λόγου αλλά και των προσώπων όπως στην περίπτωση του νέου Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. θα πρέπει να στοχεύσει να εκφράσει τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη.

«Η πολιτική κατεύθυνση είναι αυτή που μπορούμε να δούμε στη μεγάλη εικόνα από το 2012 και μετά. Είχαμε τη μεγάλη κεντροαριστερά όπου δέσποσε το ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε μετά σε κατάρρευση. Από το 2012 την εκφράζει αυτήν την παράταξη ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του αντίληψη.

Αυτό που θα δούμε τις επόμενες εκλογές είναι το πώς θα ανασυγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία. Αυτό είναι το μεγάλο σχήμα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η επισφάλεια και η αγωνία και η ρευστότητα στην Ευρώπη. Υπάρχει και το φαινόμενο της σταθερής ανόδου μιας σκληρής εθνικιστικής ακροδεξιάς που μπορεί να επιμολύνει και τη χώρα περισσότερο από ότι η Χρυσή Αυγή».

Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή και το 2012 και το 2015 και θα συνεχιστεί και το 2019 και μετά στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Η κοινωνία άλλαξε και δεν μπορεί να μένουν ίδιοι. Αλλάζει η πολιτική εκπροσώπηση. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή ήταν δέκα φορές υπουργοί εδώ και είκοσι χρόνια, θα πρέπει να είναι και πάλι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει κλείσει ο πολιτικός τους κύκλος».

Αναφερόμενος στο νέο Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη τόνισε ότι πρόκειται για μια επιλογή που υπηρετεί τη στρατηγική ανασυγκρότησης και ανανέωσης του λόγου του κόμματος. «Όλα τα κόμματα χρειάζονται ανανέωση από καιρό σε καιρό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το χρειάζεται, που πρέπει να δει ποιες είναι οι νέες στοχεύσεις, και η χώρα που μπαίνει σε μια νέα ιστορική φάση.

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Συνιστά ανανέωση και ενίσχυση του κόμματος. Έχει το πολιτικό βάρος , το κόμμα τον ακούει, είναι παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με πολλούς τοπικούς άρχοντες, από τη θητεία του στο Εσωτερικών. Μαζί με τον πρόεδρο θα έχουν την ευθύνη για τη χάραξη της συνολικής στρατηγικής. Eίναι μια κίνηση ανασυγκρότησης της παράταξης και του χώρου».

Παράλληλα ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλλιεργεί κλίμα πόλωσης, αλλά με πολιτικά επιχειρήματα προσπαθεί να καταδείξει τις ευθύνες όσων έφεραν τη χώρα στην κατάσταση των μνημονίων.

«Πολώσεις προκύπτουν από τις θέσεις και τις φυσιογνωμίες των πολιτικών παρατάξεων. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνει. Παίρνει θέσεις σε αντιρατσιστικά ζητήματα και σε άλλα. Παίρνει θέσεις για το αν υπάρχουν ευθύνες και ποιοι τις έχουν για τη μεγάλη ιστορική περιπέτεια. Κάτι στη χώρα συνέβη το 2010. Υπάρχουν δυνάμεις που παραμένουν και επιδιώκουν να έχουν φωνή ακόμη, που έχουν μεγάλες ευθύνες και δεν μπορεί αν επιτρέπεις να κάνουν τα ίδια λάθη. Δεν μπορεί να επιτρέψεις τη συνέχιση της διαπλοκής με τα media τους εργολάβους, όλο αυτό πρέπει να αλλάξει και να πάμε σε διαφορετικές ιδέες και πρόσωπα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή με την αβελτηρία που έδειξε, οι κυβερνήσεις Σημίτη που έχουν ευθύνη για τη φούσκα και το πάρτι των εργολάβων, ακόμα και οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την αφέλειά τους έχουν κοστίσει. Από εκεί και πέρα όταν θες να κάνεις ανανέωση προχωράς».

Σχετικά Νέα