Ν.Κοτζιάς:«H διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού»

kotziawsΣε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία,δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων».

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως η «διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού».

«Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέρει και προσθέτει ότι η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων, στο τι μπορεί να το ακολουθήσει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις που έχει κάνει για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, επισημαίνει πως η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά, όπως και η Γαλλία. Υπέδειξε δε, ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτους».

Ο κ.Κοτζιάς απορρίπτει τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

Τέλος,αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες (με Ισραήλ και Αίγυπτο) είπε πως τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία.

Σχετικά Νέα