Ν.Βούτσης: H Βουλή θα θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης εκλογικό νόμο και γερμανικές αποζημιώσεις

ӵ枴糧  ¯�㩡 �ݯ �믣骼 �ﳷݤ鯠�С嵞 11 ɡ�ᱟﵠ2013//  Ϡ͉ʏӠՔӇӠՋŕԇӠӕщƁ . (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News,ότι  «η αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία, μάλιστα, η Αριστερά έχει διαχρονικά δεσμευθεί», πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης της νέας Βουλής.

Αναφορικά  με τις Εξεταστικές Επιτροπές, ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά πιθανή την ανανέωση της εντολής «για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που υπήρχε ομόφωνη κατεύθυνση, όπως και για τα θέματα που αφορούν σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα ή για το μνημόνιο».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς,ο κ.Βούτσης χαρακτήρισε ως σημαντική την καθ’ αυτή λειτουργία της Ολομέλειας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «τα συνταγματικά ζητήματα, με κυριότερα αυτά που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών, προφανώς θα μπουν στο κέντρο της συζήτησης», καθώς, «αυτή η Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι και προπομπός της επόμενης ως αναθεωρητικής Βουλής».

Σχετικά με τη λειτουργία της δημοκρατίας, αναφέρει ότι «η επιλογή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ δίνει θετικό πρόσημο για την υπεράσπισή της», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «απόλυτα αποτυχημένη “θεραπεία” που επελέγη δια των μνημονίων», ενώ χαρακτηρίζει ως «ανόητο» το «να ακούγονται εκφράσεις για χούντες, προτεκτοράτα και ανυπαρξία δημοκρατίας».

Ως εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηρίζει τη διάκριση δεξιάς-αριστεράς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης,  ενώ επισημαίνει ότι «σε θέματα στα οποία απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, η Βουλή μπορεί να διευκολύνει μέσα από τον απρόσκοπτο, έγκαιρο και σε βάθος διάλογο», χωρίς αυτό να σχετίζεται, όπως ξεκαθαρίζει, «με κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού».

Όσον αφορά αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι «θα αποτελούν αντικείμενο και απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της απερχόμενης προέδρου της βουλής, τονίζει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ακραίες, οριακές συγκρούσεις που παράγουν διχασμό στο δημόσιο βίο».

Για τα προνόμια των βουλευτών, ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο περαιτέρω ρυθμίσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς για τις απολαβές των βουλευτών».

Σχετικά Νέα