Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 16th, 2015

Ν. Βούτσης:«Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές»

voutsis

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση,«κατά τη νύκτα της Τετάρτης η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το εν λόγω όριο»ενω πρόσθεσε « ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ερώτηση σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών απάντησε «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης»και τόνισε  «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Επιπλέον,ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε – όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».

Παράλληλα ,ο κ.Βούτσης υπογράμμισε ότι οι  δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα»Ενδεικτικά ανέφερε τους αγρότες, τον ευρύτερο στόχο της άρσης αδικιών, το «κτύπημα στη φοροδιαφυγή», καθώς και την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στους ισχυρούς του χρήματος και τη διαπλοκή.

Τέλος,ο υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo