Νότιο Σουδάν: Συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία εντός 72 ωρών

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ υπέγραψαν σήμερα στο Χαρτούμ του Σουδάν μια ειρηνευτική συμφωνία με βάση την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμη εκεχειρία εντός των επόμενων 72 ωρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να μπει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα την τελευταία πενταετία.

Ο υπουργός Αλ Ντιρντίρι Μοχάμεντ Άχμεντ είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το άνοιγμα διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση κρατουμένων και τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών.

“Όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τη μόνιμη εκεχειρία εντός 72 ωρών”, είπε πριν υπογραφεί η συμφωνία αυτή από τους δύο πολιτικούς αντιπάλους, παρουσία και του προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ.

Οι κ.κ. Κιρ και Μάκαρ συμμετείχαν από την Δευτέρα στον νέο γύρο συνομιλιών, στο Χαρτούμ, με στόχο να βρεθεί μια λύση στην ένοπλη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από το 2013. Και οι δύο είχαν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ελπίδα ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία.

Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2011. Ο εμφύλιος ξέσπασε στα τέλη του 2013, όταν ο Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής Ρικ Μάκαρ ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Από τον πόλεμο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα