Ντ. Τραμπ: Η απόφαση του ΟΗΕ καθιστά «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων

Η υιοθέτηση την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μιας απόφασης η οποία απαιτεί να σταματήσει ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από μέρους του Ισραήλ θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έκρινε χθες Σάββατο σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!» έγραψε ο Τραμπ, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντί της χρήσης του βέτο που διαθέτει η Ουάσινγκτον, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πάγια πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πριν καν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

Κατ’ αυτόν, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (…) για το Ισραήλ» η οποία θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά την 20ή Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε ο Τραμπ την Παρασκευή αναφερόμενος στον ΟΗΕ, επίσης μέσω Twitter.

Για πολλούς ειδικούς, η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει την ψήφιση αυτής της απόφασης εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα