Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιαν 18th, 2018

Νταβός: Στη φετινή σύνοδο θα προεδρεύουν για πρώτη φορά μόνο γυναίκες

Για πρώτη φορά στη 48χρονη ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην ετήσια σύνοδό του στο Νταβός της Ελβετίας θα προεδρεύουν αποκλειστικά γυναίκες, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Στο συνέδριο θα προεδρεύσουν επτά γυναίκες, κάτι που αποτελεί μία απάντηση σε προηγούμενες επικρίσεις για την κυριαρχία των ανδρών στη διεξαγωγή του. Μεταξύ των γυναικών που θα προεδρεύσουν είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, Τζίνι Ρόμετι και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.

Η Σόλμπεργκ δήλωσε στο CNBC ότι αποτελεί τιμή για την ίδια που της ζητήθηκε να είναι συμπρόεδρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φέτος. «Προσβλέπω στις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες από τον επιχειρηματικό τομέα, την πολιτική και διάφορους Οργανισμούς για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας: «Από την πλευρά μου, ως πρωθυπουργού της Νορβηγίας, με απασχολεί ιδιαίτερα η ανάγκη να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη κοινωνία ευημερίας. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας ισότιμα».

Το WEF είχε δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν ότι από τη σύνοδος κορυφής του, την οποία παρακολουθούν πάνω από 2.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες και διαμορφωτές πολιτικής, έλειπε η εκπροσώπηση γυναικών. Έτσι προέκυψε ο όρος «άντρας του Νταβός», που αναφερόταν στους πλούσιους άνδρες από τις υψηλότερες τάξεις, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη σύνοδο.

Η Σάρα Μπάροου, μία άλλη συμπρόεδρος του φετινού Φόρουμ, δήλωσε στο CNBC ότι ο «άνδρας του Νταβός» πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχει. «Ο άνδρας του Νταβός πρέπει να ακούει, αν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του και ιδιαίτερα για το ερώτημα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για τις κόρες του», δήλωσε η Μπάροου που είναι γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ITUC).

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo