Νταβούτογλου για προσφυγικό:Δεν ζητούμε χρήματα,δεν διαπραγματευόμαστε για χρήματα

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu addresses the assembly during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 21, 2016.  Rising risks to the global economy and a string of jihadist attacks around the world overshadowed opening of an annual meeting of the rich and powerful in a snow-blanketed Swiss ski resort. / AFP / FABRICE COFFRINI

«Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε για χρήματα (…) για εμάς, είναι ανθρωπιστικό καθήκον και όχι πρόβλημα που αφορά οικονομική βοήθεια», είπε ο Νταβούτογλου μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και η συζήτησή τους αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

«Ελπίζω ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. «Μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για αυτά τα δύστυχα ορφανά, για τα θύματα της συριακής τραγωδίας. Όμως, δεν πρόκειται για ένα γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα ή ακόμη και για συριακό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, ο Νταβούτοβλου τόνισε ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν σε αυτές. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβάνοντας στους συνομιλητές οργανώσεις όπως την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG («Μονάδες Προστασίας του Λαού»). Η Μόσχα, είπε, περιπλέκει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους καθώς βομβαρδίζει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.

Ο Νταβούτογλου επανέλαβε επίσης ότι η Άγκυρα, στη μάχη που δίνει εναντίον της τρομοκρατίας, δεν κάνει διάκριση μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 

Σχετικά Νέα