Ντάισελμπλουμ: Toν Δεκέμβριο ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ EUROGROUP Ã. ÍÔÁÚÓÅËÌÐËÏÕÌ  (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της διέρχονται το πιο παραγωγικό τους στάδιο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν ευρύ φάσμα μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην επόμενη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Δεκέμβριο (για τις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί το Eurogroup) θα συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και τι μπορεί να γίνει στο τέλος του προγράμματος, εξήγησε, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχει αισιοδοξία.

Οι προθέσεις αυτές στο Eurogroup, καθώς και οι επανειλλημένες αναφορές του Μπ.Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στο χρέος και στην ανάγκη ελάφρυνσής του, φέρνουν σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, που σπεύδει να υποβαθμίσει το θέμα, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει τις αποφάσεις του για συζήτηση του χρέους μετά το 2018.

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πολύ προσηλωμένη και εργάζεται πολύ πιο παραγωγικά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέδριο στο Λονδίνο.

«Τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε «θα πρέπει να συζητήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μια σειρά μέτρων μπορεί να έχει συμφωνηθεί για το τέλος του προγράμματος».

Τις παραινέσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για εύρεση λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό ήρθε να ενισχύσει σημαντικά ο πρόεδρος της Αμερικής, Μπ.Ομπάμα, που κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα έκανε επανειλλημένες αναφορές στο χρέος και στην ανάγκη ελάφρυνσής του προκειμένου -όπως είπε- να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία.

Τη θέση του αυτή για το ελληνικό χρέος ο Μπ.Ομπάμα αναμένεται να θέσει ασκώντας «πίεση» και στη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επόμενος σταθμός μετά την Αθήνα. Ωστόσο, τα περιθώρια της Μέρκελ να ακολουθήσει τις συστάσεις Ομπάμα είναι περιορισμένα, κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

«Μια αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται» έσπευσε να δηλώσει γερμανική κυβερνητική πηγή. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Γι αυτό και η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί».

Ωστόσο, εξίσου δύσκολο είναι η Γερμανία να αποφύγει την εκτενή και πιεστική συζήτηση για το θέμα, καθώς ο διεθνής Τύπος στο σύνολό του εστιάζει τις δύο τελευταίες ημέρες στις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου στην ΕΕ για την Ελλάδα, βγάζοντας τίτλους από τη φράση του Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη ευημερίας», δεν βοηθά την ανάπτυξη και ότι είναι αναγκαία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό όφελος της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο Ομπάμα μιλώντας για πολιτική απόφαση που θα δώσει ένα μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες, που απογοητευμένοι αναζητούν ελπίδα και προοπτική σε ακραία κινήματα, κόμματα, ανθρώπους, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για την Γερμανία και την Μέρκελ που επενδύει στην φιλοευρωπαϊκή εικόνα της.

Σχετικά Νέα