Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Απρ 15th, 2016

Ντάισελμπλουμ:«Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα οδηγηθεί σε κρίση»

hjhgΤο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα οδηγηθεί σε κρίση, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι κοντά η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τα επιπλέον δάνεια προς τη χώρα.

«Πλησιάζουμε πολύ (σε μια συμφωνία για τους μεταρρυθμιστικούς στόχους), άρα δεν συμφωνώ με όλα αυτά περί κρίσης. Αν συγκεντρωθούμε στο πού βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και το πιέσουμε, θα τελειώσουμε πολύ πριν το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να ζητήσει γραμμή πίστωσης προτού εκταμιευτούν τα χρήματα του νέου προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως όταν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη φορολογία εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων, «τότε θα έρθουμε και στο θέμα του χρέους και θα δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα».

Ειδικά για το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε στο CNBC πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με την Ελλάδα, όμως είναι κρίσιμης σημασίας το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Νομίζω πως οι Έλληνες καταλαβαίνουν απόλυτα πως η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ στην πραγματικότητα βοηθά την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, διότι το ΔΝΤ λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, πόσο και πότε, θα πρέπει ακόμα να συζητηθεί, όμως το ΔΝΤ ουσιαστικά στηρίζει την Ελλάδα σ’ αυτό».

«Άρα, χρειάζομαι το ΔΝΤ να συμμετέχει, για να υπάρχει η σωστή ισορροπία και για να υπάρξει η σταθερή ισορροπία που χρειαζόμαστε», είπε, συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι «στον ορίζοντα».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo