Ντάισελμπλουμ:Συμφωνία μέχρι την Δευτέρα

Dijsselbloem1_470_355

Ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες,εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα,αναφορικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα του ότι έως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.Επίσης,ανέφερε ότι προς το παρόν  οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων.

Επιπλέον,ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία,ενώ αναφορικά με τη  τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ότι το γεγονός ότι θα χρειαστούν λιγότερα λεφτά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είναι ένα «καλό νέο».

Επίσης, εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τέλος,ανέφερε πως στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σχετικά Νέα