Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Απρ 23rd, 2016

Ντάισελμπλουμ:Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τέταρτο μνημόνιο

e18a4530a709d19e961f3715841e5f51_L

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Άμστερνταμ οι εργασίες της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin), μετά τη λήξη των οποίων ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον προεδρεύοντα Ολλανδό ΥΠΟΙΚ Jeroen Dijsselbloem, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπο ValdisDombrovskis, τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Vítor Constâncio και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot.

Δεχόμενος ερώτηση, που του απήυθυνε δημοσιογράφος του Reuters σχετικά με δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ απάντησε ως εξής:

«Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων (upfront) αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός. Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά  95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό (automaticity), αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo