Ντάισελμπλουμ:«Ετήσιο όριο στο 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτησή του ελληνικού χρέους»

jdijsselbloemΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης συμφωνούν στο ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος  εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο,ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης μιας τέτοιας διαδικασίας,όσο και ο τρόπος εφαρμογής παραμένει ανοικτός,καθώς σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου,σίγουρα παραπέμπει τις συζητήσεις αργότερα φέτος, αφού πρώτα περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», σημείωσε.

«Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;» πρόσθεσε ο κ.Ντάισελμπλουμ.

«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε –είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.

«Όμως θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως είναι πολιτικά πολύ σημαντικό το Ταμείο να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμα και αν δεν δανείσει καθόλου χρήματα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και για πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ».

Την ίδια στιγμή,οικονομολόγοι αναλυτές αναφέρουν ότι το όριο στο οποίο αναφέρεται ο επικεφαλής του Eurogroup είναι υπερβολικό για την Ελλάδα,δηλώνοντας ότι τέτοιες τεχνικές επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα,αντίθετα θα το διογκώσουν.

 

 

Σχετικά Νέα