Νεφελούδης: Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης για την προστασία των εργαζομένων

Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Καβάλας».

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις στόχοι: «Πρώτον, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι σε διαβούλευση το σύστημα για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έφερε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της αγοράς εργασίας (ανασφάλιστη, μαύρη, υποπληρωμένη εργασία). Θα υπάρχει συνδυασμός του προστίμου με ρήτρα απασχόλησης. Δηλαδή, όποιος πιαστεί να έχει αδήλωτο εργαζόμενο, θα έχει την επιλογή είτε να υποστεί τις συνέπειες του νόμου, πληρώνοντας περίπου 11.000 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είτε να απομειώσει το πρόστιμο με βάση το χρόνο κανονικής απασχόλησης, που θα προσφέρει στον κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Τρίτον, γίνονται παρεμβάσεις στον τομέα της προστασίας των ήδη εργαζομένων από ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών των εργοδοτών, όπως απλήρωτης εργασίας, χρεών, εισφοροδιαφυγής, κλπ, που αφορούν στην αξιοπρέπεια της εργασίας».

Αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο κ. Νεφελούδης σχολίασε: «Ας αναλογιστεί κανείς ότι, πριν από 100 χρόνια, κατοχυρώθηκε η οκτάωρη εργασία και, σήμερα, επαναδιαπραγματευόμαστε να μην παραβιάζεται διαρκώς με απληρωσιά και με ανασφάλιστη εργασία».

«Ζούμε στο καθεστώς μίας επανάστασης στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, που πρέπει, όμως, να εντατικοποιηθεί. Πρέπει να γίνουν δύο παράλληλες κινήσεις: Από τη μια, η κυβέρνηση να νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και από την άλλη το εργατικό κίνημα να το κατοχυρώσει και να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις στο χώρο της αγοράς εργασίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε κλίμα ελπίδας για τους εργαζόμενους, διότι έχουμε σε εξέλιξη διαδικασίες λήξης του μνημονίου και της σκληρής επιτροπείας και, άρα, δυνατότητας να καθορίζουμε εμείς το μέλλον του χώρου της εργασίας».

«Έχουμε νομοθετήσει και θα αρχίσει η εφαρμογή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης και, ως εκ τούτου, η κάθε κλαδική σύμβαση που τεκμηριωμένα θα καλύπτει το 50% συν ένα των εργαζομένων ενός κλάδου, θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις αυτού του κλάδου- είτε οι επιχειρηματίες μετέχουν είτε όχι στα εργοδοτικά σωματεία τους. Δεν θα μπορούν, φεύγοντας από το εργοδοτική οργάνωσή τους να κάνουν συμβάσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα με ενώσεις προσώπων, χαμηλότερες από την κλαδική. Θα είναι υποχρεωμένοι- είτε γουστάρουν είτε δεν γουστάρουν -να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Σχετικά Νέα