ΝΔ: Ζήτησε τη σύγκλυση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Βενεζουέλα

Η Νέα Δημοκρατία μέσω επιστολής προς τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ζητάει την άμεση σύγκληση της επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, ζητάει να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι της χώρας και να οριστεί ημερομηνία εκλογών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια». Παράλληλα καταδικάζουν «τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που έχουν οδηγήσει σε  αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας».

Την ίδια ώρα,  καλούν «την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου».

Επίσης, «καλούν την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας:

– Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

-Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα…

– Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.

– Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων…

– Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτη προτεραιότητα και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις».

Τέλος, διαβλέποντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά «καλύπτει» αυτή της Βενεζουέλας ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα  «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά Νέα