Να επιταχύνουν για Turkish Stream και Ακκούγιου συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν χθες και των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χώρων που ακολούθησαν.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ρωσία, αναφέροντας ότι με τον Ρώσο ομόλογο του συζήτησαν για τις περιφερειακές και τις διμερείς σχέσεις και τόνισε πως το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν την ραχοκοκαλιά των διμερών σχέσεων, όπως αναφέρει το TRT.

Σε αυτούς τους δυο τομείς καταγράφηκε σημαντική αύξηση τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι θα εξαλειφθούν γρήγορα ορισμένα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε ενεργειακά έργα όπως ο Turkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός Ακκουγιού.

«Είμαστε σύμφωνοι με την Ρωσία για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε ο Ερντογάν. Αφού υπενθύμισε ότι η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ διεξήγαγε το παράνομο δημοψήφισμα την Δευτέρα παρόλες τις προειδοποιήσεις που έγιναν, τόνισε ότι πρέπει να αποτραπούν πιο σοβαρά λάθη.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σπρώχνει την περιοχή μας μέσα στην φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για τις περιοχές μη διαμάχης που δημιουργήθηκαν στην Ιντλίμπ της Συρίας και πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την πολιτική λύση του Συριακού. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα αυξηθεί η συνεργασία και θα ενταθούν οι επαφές με τη Μόσχα για τη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον Ερντογάν για διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι συζήτησαν για τα αποτελέσματα της 6ης Συνόδου Κορυφής της Αστανά για το Συριακό που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις ζώνες μη διαμάχης που καθορίστηκαν καθώς και τους τρόπους για την εξάλειψη τους.

Πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που φέρνει αντιμέτωπο αδελφό εναντίον αδελφού σε αυτές τις περιοχές και για να εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Όσον αφορά τη στάση τους για το κουρδικό δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα, ο Πούτιν επικαλέστηκε την ανακοίνωση «είμαστε προσηλωμένοι στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» που έκανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και πως ενδεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση των υφιστάμενων ενεργειακών έργων και πως συμφώνησαν για την έγκαιρη αποπεράτωση τους.

 

Σχετικά Νέα