ΝΑΤΟ: Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε βάσεις της Συμμαχίας έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ευρώπη ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, όπου υπηρετούν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο, επιβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

«Οπως πάντα, αυτό το ζήτημα θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί από τις διάφορες χώρες-συμμάχους στο ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τον Οκτώβριο το Reuters μετέδωσε αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν αποπέμψει εκατοντάδες υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και καταδίκασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είπε ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί το κράτος δικαίου ακόμη και στην προσπάθειά της να απομακρύνει τους ύποπτους πραξικοπηματίες από τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο γγ της Συμμαχίας, ο οποίος έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην τουρκική κυβέρνηση, πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή όπου θα έχει συνάντηση με στελέχη της Συμμαχίας και όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμους υπουργούς στην ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία η οποία στόχο της έχει να προστατεύει τις χώρες-μέλη από επιθέσεις, βασίζεται στις «θεμελιώδεις αξίες»–όπως τις χαρακτήρισε–της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Περιμένω ότι όλοι οι σύμμαχοι θα σεβαστούν αυτές τις αξίες. Όταν επισκέφθηκα την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, το μήνυμα από την τουρκική ηγεσία ήταν ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ασκήσει διώξεις εναντίον τους».

Είπε ακόμη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «αυτό θα γίνει σε συμφωνία με τους κανόνες δικαίου».

 

Η Τουρκία έχει αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 110.000 στρατιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς κι έχει προφυλακίσει 36.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της απόπειρας πραξικοπήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα