ΝΑΤΟ:Είμαστε ενήμεροι για μεγάλες,επιθετικές και αιφνιδιαστικές ασκήσεις από ρωσικής πλευράς

VGVGΟ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιδιώκει “να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα”, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

“Η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρατηρούμε επίσης μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του ΝΑΤΟ –μέσα στην Αρκτική, πάνω στη Βαλτική, μέσα στη Μαύρη θάλασσα και μέχρι στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ.

“Είμαστε ενήμεροι για μεγάλες, επιθετικές και αιφνιδιαστικές ασκήσεις από ρωσικής πλευράς και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ η Συμμαχία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει τέσσερα τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και Πολωνία.

“Αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, προσπαθούμε να την αποφύγουμε”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ εκτιμώντας ότι η “στάθμευση των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα (ήταν) μια απάντηση προσαρμοσμένη στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας”.

Εκφράζοντας ανησυχία για την ουκρανική κρίση και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορά τους, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ζητούν από τη Συμμαχία να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφός τους ώστε να αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα