Νέο επιτόκιο αναφοράς έως το 2020 προανήγγειλε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα καθιερώσει ένα νέο επιτόκιο αναφοράς για δανεισμό μίας ημέρας(overnight reference rate) έως το 2020, καθώς απέτυχε νωρίτερα φέτος μία πρωτοβουλία του τραπεζικού κλάδου για βελτίωση του διατραπεζικού επιτοκίου αναφοράς Euribor, το οποίο έχει πληγεί από το σκάνδαλο χειραγώγησής του.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, που θα αποτελέσει ένα υποκατάστατο επιτόκιο αναφοράς, θα είναι συμπληρωματικό προς τα υπάρχοντα επιτόκια αναφοράς και θα βασίζεται αποκλειστικά σε καταγεγραμμένες συναλλαγές, ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού, όπως το Euribor (Interbank Offered Rate) και το Libor (το αντίστοιχο επιτόκιο αναφοράς στο Λονδίνο) χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση παραγώγων αξίας δισεκ. ευρώ και σε ορισμένες χώρες για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές Αρχές του κόσμου εργάζονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών δεικτών αναφοράς, επιδιώκοντας να μεταρρυθμίσουν το σημερινό σύστημα μετά τις κατηγορίες χειραγώγησής του από εμπορικές τράπεζες που διαστρέβλωνε τα επιτόκια αναφοράς.

Η ΕΚΤ ανέλαβε δράση μετά την αποτυχία νωρίτερα φέτος ενός σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Euribor, με τις τράπεζες να διαμαρτύρονται ότι ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις συναλλαγές θα είχε υπερβολική επίδραση στο επίπεδο των επιτοκίων, τη μεταβλητότητα και τους όγκους συναλλαγών«Το επιτόκιο, που θα είναι έτοιμο πριν το 2020, θα είναι συμπληρωματικό προς τα ισχύοντα επιτόκια αναφοράς, θα δημιουργηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και θα χρησιμεύει ως υποκατάστατο επιτόκιο», αναφέρει η ΕΚΤ«Το επιτόκιο αυτό θα βασίζεται αποκλειστικά στις συναλλαγές σε ευρώ που καταγράφονται από τις τράπεζες σε συμφωνία με τη στατιστική καταγραφή της ΕΚΤ για την αγορά χρήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα