Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 28th, 2016

Νέο δημοσκοπικό ρεκόρ για το ακροδεξιό AfD: To προσφυγικό διχάζει τους Γερμανούς

proxy_403Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) καθίσται πλέον τρίτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο, αφού αν γίνονταν εκογές τώρα θα ελάμβανε 14%, το υψηλότερο δηλαδή ποσοστό που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL.
«Παρατηρείται ότι το AfD προσελκύει ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος NPD ή άλλων ακροδεξιών ομάδων όχι μόνο σε τοπικές εκλογές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», όπως εξήγησε μάλιστα ο Μάνφρεντ Μίλερ, διευθυντής του Forsa.

Τα δύο πρώτα κόμματα, δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένουν στάσιμα και θα ελάμβαναν 33 και 23% αντίστοιχα. Οι Πράσινοι (Gruene) χάνουν 1% και βρίσκονται στο 10%, η Αριστερά (Die Linke) παραμένει στο 9%, ενώ το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) διατηρεί τις ελπίδες του να ξαναμπεί στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αφού το όριο είναι 5%.

Στο ερώτημα εάν υποστηρίζουν το αίτημα του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) να τεθεί το ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων για τη Γερμανία, το 47% απάντησε θετικά , (ειδικότερα, θετικά απάντησε το 69 % των ψηφοφόρων του CSU και το 80% του AfD). Κατά το ορίου δήλωσε επίσης το 47% ( ειδικότερα, τάσσεται κατά το 78% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, το 65% της Αριστεράς, το 61% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και το 51% των Χριστιανοδημοκρατών).

Την παραδοχή εκ μέρους τηε καγκελαριου Μέρκελ ότι διέπραξε σφάλματα στο προφυγικό επικροτεί το 58%. Το 27% θεωρεί ότι η αυτοκρριτική της δεν ήταν αναγκαία, ενώ το 7% πιστεύει ότι δεν αρκεί. Το 46% των ερωτηθεντων θεωρεί δε ότι η καγκελάριος έχει αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό εδώ και καιρό, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 47%, ιδίως οι ψηφοφόροι του CSU (64%) και του AfD (56%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo