Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις σπουδές κρατουμένων


Με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ για…14η ημέρα για το θέμα του Ν. Ρωμανού, με συνέπεια να κινδυνεύει να χαθεί η περίοδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος (ύστερα από σχετική όχληση από το υπουργείο Παιδείας) έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση. Σε σχετική δήλωση ο υπουργός επισήμανε ότι «ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας».
Υπενθυμίζοντας ότι με τον ν. 4274/14 δόθηκε η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αξιοποιώντας την ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»), ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η αναγκαία τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου και έχει εκδοθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο υλοποίησης των σπουδών των κρατουμένων (δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων – εργαστηρίων αλλά και εξετάσεων με το «βραχιολάκι», δημιουργία ειδικών χώρων για μελέτη, χρήση Η/Υ με ελεγχόμενη πρόσβαση στο Internet κ.λπ.).
Ωστόσο, η ενεργοποίηση της δυνατότητας φοίτησης με την ηλεκτρονική επιτήρηση, όταν πρόκειται για υπόδικο κρατούμενο, «επαφίεται στη Δικαιοσύνη, που λειτουργεί ανεξάρτητα» παρατήρησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού η μέχρι τώρα εμπειρία και οι υφιστάμενες διαδικασίες έδειξαν ότι δεν επαρκούν για να διασφαλιστεί το δικαίωμα κρατουμένων στην εκπαίδευση, θα ακολουθήσει διορθωτική νομοθετική παρέμβαση.
Νομικοί κύκλοι πιθανολογούν ότι ίσως καταργηθεί η αναγκαία προηγούμενη γνώμη του αρμόδιου ανακριτή στην περίπτωση των υπόδικων κρατουμένων.
Ο Ν. Ρωμανός έχοντας πετύχει στο ΤΕΙ πραγματοποίησε μακρόχρονη απεργία πείνας και τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και το «βραχιολάκι».

Σχετικά Νέα