Νέες απειλές Γιλντιρίμ: Αθήνα και Λευκωσία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Μιλώντας σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis», ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέβασε ξανά τους τόνους
«Οι μεγάλες εταιρείες που θα κάνουν έρευνες, πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της», τόνισε
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου», πρόσθεσε
Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της ανατολικής Μεσογείου έριξε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis».

Ειδικότερα, ο Γιλντιρίμ, τόνισε πως η «”Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση” παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», καλώντας τις πετρελαϊκές εταιρείες να… προσέχουν. Όπως υποστήριξε, τα ενδιαφέροντα της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και ενδιαφέροντα της Τουρκίας. Όπως είπε, μάλιστα, μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

«Οι μεγάλες εταιρείες που θα κάνουν έρευνες, πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Άρα, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής».

 

Σχετικά Νέα