Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 14th, 2016

Νέα σύλληψη στη Γαλλία για σχέδιο τζιχαντιστικής επίθεσης

galiaastinomia_madata_520290039Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 15χρονου που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση και χρησιμοποιούσε την υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram για να επικοινωνήσει με τον Ρασίντ Κασίμ, Γάλλο τζιχαντιστή που πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Συρία ή το Ιράκ.

Γεννηθείς τον Σεπτέμβριο του 2001, ο μαθητής λυκείου συνελήφθη νωρίς το πρωί της Τετάρτης και τέθηκε υπό κράτηση από τους αστυνομικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI), κοντά στο Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του είχε «προταθεί να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια» και «διατηρούσε επαφές μέσω της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram με τον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους Ρασίντ Κασίμ» για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι καθοδήγησε τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στη Γαλλία από την περιοχή του Ιράκ ή της Συρίας.

Αυτό το δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου στα φόρουμ συζητήσεων ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση παρά μόνο έπειτα από πρόσκληση, θεωρείται σήμερα ένα από τα προσφιλή μέσα επικοινωνίας των τζιχαντιστών.

Οι οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία του εφήβου στο ανατολικό Παρίσι το πρωί της Τετάρτης.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες έπειτα από εκείνη, το Σάββατο στο Παρίσι, ενός νεαρού ηλικίας 15 ετών επίσης, που σκόπευε να διαπράξει επίθεση με αιχμηρό όπλο υπό τις οδηγίες του Ρασίντ Κασίμ.

Ο Κασίμ, ο οποίος θεωρεταί ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποστέλλει μέσω της υπηρεσίας Telegram καταλόγους με πιθανούς στόχους και σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο να διαπραχθούν στη γαλλική επικράτεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε σήμερα την «εξαιρετικά εντατική» δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών με στόχο «να αναγνωριστούν τα πρόσωπα εκείνα που είναι πιθανόν να περάσουν στην δράση».

«Η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι εντονότερη από ποτέ για λόγους που σχετίζονται με το επίπεδο απειλής και για λόγους που σχετίζονται με το κάλεσμα για διάπραξη δολοφονιών που απευθύνουν πρόσωπα στη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μέσα για να προτρέψουν ολοένα και νεότερους Γάλλους να περάσουν στη δράση» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Ρασίντ Κασίμ, 29 ετών, είχε παρακινήσει, με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο, τις πρόσφατες δολοφονίες ζευγαριού αστυνομικών στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο και του ιερέα σε μια εκκλησία της Νορμανδίας στα τέλη Ιουλίου.

Στην τελευταία επίθεση «εκείνος ήλθε σε επικοινωνία με τους δύο δολοφόνους και τους παρείχε οδηγίες» επιβεβαιώνουν οι πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Ο ίδιος είχε καθοδηγήσει τις γυναίκες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα -μετά την ανακάλυψη ενός οχήματος παγιδευμένου με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι- προκειμένου να διαπράξουν την επίθεση που σχεδίαζαν.

«Αυτό που ξεχωρίζει τη Γαλλία [από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη] είναι το μεγάλο εύρος των προσώπων που στρατολογούνται: από την πόλη ή την ύπαιθρο, μουσουλμάνοι ή πρόσωπα που έχουν προσηλυτιστεί, άνδρες ή γυναίκες» σημείωσε ο Αρνό Ντανζάν, ευρωβουλευτής που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

«Ενέργειες όπως η απόπειρα επίθεσης με φιάλες υγραερίου, το να δολοφονούν έναν ιερέα κόβοντάς του τον λαιμό ή η επίθεση όπου ένας άνδρας παρέσυρε με το φορτηγό που οδηγούσε ένα πλήθος ανθρώπων, όλα αυτά είναι σήμερα το πρόσωπο αυτής της απειλής» που αντιμετωπίζει η Γαλλία, τόνισε ο νομοθέτης.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo