Νέα ναυάγια στη Μεσόγειο: 8 νεκροί ανασύρθηκαν από την ιταλική ακροφυλακή

newego_large_t_1101_54080546_type13031Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί στη διάρκεια των επιχειρήσεων που οδήγησαν στη διάσωση περισσότερων από 1.200 ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης και πολλοί άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή και μια μκο.

Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής εντόπισε επτά νεκρούς σε μια λαστιχένια λέμβο, ενώ η μαλτέζικη μκο Moas εντόπισε έναν νεκρό σε μιαν άλλη, όπου οι επιζώντες έκαναν λόγο για «πολλούς αγνοουμένους».

Αυτή η νέα τραγωδία σημειώνεται έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς και 340 αγνοούμενους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη Μεσόγειο να ανέλθει σε τουλάχιστον 4.655 ανθρώπους φέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Συνολικά οι διασώστες επενέβησαν από χθες βράδυ έως σήμερα το μεσημέρι για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε σαπιοκάραβα σε 11 περιπτώσεις, ανάμεσά τους ένα ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 450 έως 500 άνθρωποι, πολλές υπερφορτωμένες λαστιχένιες λέμβοι και τουλάχιστον δύο μικρές ξύλινες βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι.

Αφού συμμετείχαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές επιχειρήσεις πάνω στο σκάφος Responder, οι διασώστες της Moas ανακάλυψαν το πρωί μια μισοβυθισμένη λέμβο στην οποία επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι που είχαν περάσει πολλές ώρες στο νερό.

«Οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν πολλούς ανθρώπους που είχαν πάθει υποθερμία, αλλά για έναν ήταν πολύ αργά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Τερέζα Σέτε, εκπρόσωπος της Moas.

Υπό το κράτος του σοκ, οι επιζώντες αυτοί διηγήθηκαν ότι είδαν πολλούς από τους συνταξιδιώτες τους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους∙ ωστόσο δεν είναι ακόμα δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, που παρέχει ιατρική βοήθεια πάνω στο Responder, οι επιζώντες δήλωσαν ότι είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι Σουδανοί, Λιβανέζοι… Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του.

Δεν ήταν δυνατό να δοθούν διευκρινίσεις για τη λέμβο στην οποία οι ιταλοί ακτοφύλακες ανακάλυψαν τα άλλα θύματα.

«Οι διασώσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες φέτος. Παρατηρείται ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά των διακινητών προκειμένου να στείλουν τους μετανάστες με όποιο σκάφος να΄ναι, σαν μια ρωσική ρουλέτα», κατήγγειλε η Σέτε.

Σχετικά Νέα